szerző:
hvg.hu

A vágány melletti házak tulajdonosai azt mondják, hogy kibírják az óránkénti 1-2 vonat zaját, a balatoni kilátást viszont nem akarják elveszíteni.

Eltakarja a kilátást és csökkenti az ingatlanok értékét – a fonyódiak ezért nem akarnak zajvédő falat a vasút mellé.

Kiemelték a helyükről a zajvédő fal odakészített oszlopait Fonyódon, így tiltakoztak az építése ellen szombaton. Emellett a transzparenseket készítettek és sorfalat álltak a sínek melletti kerékpárúton. Magasba emelt kézzel jelezték, milyen magas lesz a fal, amely szerintük tönkreteszi a környék panorámáját – tudósított az RTL Híradó.

A fal még nincsen kész. A helyiek szerint a strandra vezető gyalogosátjáró is veszélyes lesz a fal miatt, mert nem lehet majd rendesen látni tőle az érkező vonatot.

A vágányok közelében összesen hét ház van a zajvédő fallal érintett szakaszon, azok tulajdonosai sem szeretnék a beruházást. Azt mondják: főszezonban óránként 1-2 vonat jár arra, és annyit kibírnak.

A déli parton vezető vasútvonalat felújítják, ennek részeként építik a zajvédő falat. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. szerint a környezetvédelmi hatóság írta elő a fal felhúzását, mert a vonatok az új pályán gyorsabban járnak majd, és ez határérték felé emeli a zajszintet.

A NIF szerint a falat a lehető legközelebb építik a sínekhez, hogy alacsony legyen, de nem készülhet átlátszó anyagból, mert az visszaverné, nem elnyelné a zajt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szombat hajnalban elindultunk a Merkúrhoz

Szombat hajnalban elindultunk a Merkúrhoz

A végtelenbe és tovább: teszten az új Toyota Land Cruiser

A végtelenbe és tovább: teszten az új Toyota Land Cruiser

„Nem jó, ha valaki a gyereke véleménye ellenében dönt az iskoláról”

„Nem jó, ha valaki a gyereke véleménye ellenében dönt az iskoláról”

Fülke: Az Orbán-kormány mindent betilt, csak épp Lázár Jánost nem

Fülke: Az Orbán-kormány mindent betilt, csak épp Lázár Jánost nem

Mégis miért kell vallási kérdést csinálni az étkezésből?

Mégis miért kell vallási kérdést csinálni az étkezésből?

Kitüntették Beer Miklós váci megyéspüspököt

Kitüntették Beer Miklós váci megyéspüspököt