szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megkezdődött a megismételt elsőfokú büntetőper T. Viktor András ellen hivatali befolyással üzérkedés miatt szerdán a Fővárosi Törvényszéken. A férfi a vád szerint azt mondta a Bunge Zrt. lobbistájának, pénzért el tudja intézni, hogy csökkentsék az étolaj áfáját. A vádlottat az ügy miatt kitiltották az USA-ból.

A Fővárosi Főügyészség 2015 decemberében emelt vádat T. Viktor ellen vesztegetést színlelve elkövetett befolyással üzérkedés bűntette miatt – idézte fel a törvényszék szerdán.

A főügyészség akkor azt közölte, hogy az amerikai tulajdonú étolajgyártó, a Bunge Zrt. 2012-ben megbízta az egyik kommunikációs ügynökség vezető tanácsadóját, hogy lobbizzon az étolaj áfájának csökkentéséért. A lobbista korábbról már ismerte T. Viktort, aki 2014 májusában kormányzati kapcsolataira hivatkozva azt állította neki, kétmilliárd forintért eléri, hogy az áfa mértéke 27-ről 5 százalékra csökkenjen.

Azt mondta, a kétmilliárd forintot egy ismert emberhez kötődő alapítvány vagy egy cég részére kell kifizetni. A vád szerint a vádlott ezzel azt a hamis látszatot keltette és azt akarta elhitetni, hogy vezető hivatalos személyeket veszteget meg.

Miután a lobbista értesítette az USA nagykövetségét a korrupciós ajánlatról, a külképviselet arra kérte őt, juttassa el azt az üzenetet a NAV-hoz, hogy ha nem javul a korrupciós ügyek felderítésének hatékonysága Magyarországon, akkor Washington "lépéseket fog tenni".

Emellett az USA nagykövetsége a vádlottat kitiltotta a területéről, és visszavonta az automatikus vízumjogosultságát.

Ebből az ügyből pattant ki az a botrány, amelyben az USA több embert is, köztük Vida Ildikó volt NAV-vezetőt is kitiltotta az országból.

A törvényszék 2016 júniusában a vádlottat bűnsegédként, vesztegetést állítva elkövetett hivatali befolyással üzérkedés bűntette miatt két év börtönre ítélte, amelynek a végrehajtását három év próbaidőre felfüggesztette.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője pedig felmentésért, illetve új elsőfokú eljárás lefolytatásáért fellebbezett. A Fővárosi Ítélőtábla 2017 áprilisában hatályon kívül helyezte az ítéletét és az elsőfokú bíróságot új eljárásra utasította.

A Fővárosi Törvényszék az első tárgyalási napon ismertette a korábbi ítéleteket és meghallgatta a vádlottat. Az eljárás december 6-án tanúmeghallgatásokkal folytatódik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Novemberben jöhet a nyugdíjkorrekció

Novemberben jöhet a nyugdíjkorrekció

Szijjártó megszólalt Fehéroroszországról: A keleti partnerséget félti az EU döntéseitől

Szijjártó megszólalt Fehéroroszországról: A keleti partnerséget félti az EU döntéseitől

Argentína és Mexikó is a brit védőoltást fogja gyártani

Argentína és Mexikó is a brit védőoltást fogja gyártani