szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az új papírpénzeken vannak tapintással érzékelhető felületek, de ezek kophatnak. Megoldás lehet az okostelefonos bankjegyfelismerő vallomás.

A jegybank szerint egyelőre nincs olyan nyomdatechnológiai megoldás, amely a papírpénzek még határozottabb azonosítását segíti a látássérült embereknek. A megújított forintsorozat bankjegyein több, tapintással érzékelhető felület található, például az értékjelzések, a portré egyes elemei, a Magyar Nemzeti Bank felirat, de ezek a használat során kophatnak, intenzitásuk gyengülhet – olvasható a szerdai Népszavában.

Az MNB szerint okostelefonos bankjegy felismerő alkalmazás lehet megoldás a problémára. Nagy Sándor, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöke elmondta: szervezetük kért és kapott is támogatást az MNB-től, eddig összesen 202, a bankjegyek azonosítására alkalmas szoftverrel felszerelt okostelefont adtak át vakoknak és gyengénlátóknak. A készülékek segítségével egyértelműen beazonosíthatják a különböző címleteket, mert a kijelzőn nagy méretben megjelenik az összeg, miközben hangosan be is mondja azt – magyarázta.

Az elnök szerint a látássérült emberek fizetését is megkönnyíti a bankkártya használata. Ha valakinek se telefonja, se bankkártyája nincs, a többrekeszes pénztárca használata, illetve a bankjegyek különböző módon történő összehajtása is megoldás lehet.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kormány a koronavírusnál is csak a számára kedvező statisztikát nézi

A kormány a koronavírusnál is csak a számára kedvező statisztikát nézi

Népszava: Több ezer helyszínre nem értek oda a mentők mintát venni az elmúlt napokban

Népszava: Több ezer helyszínre nem értek oda a mentők mintát venni az elmúlt napokban

Csökken az üzemanyagok ára pénteken

Csökken az üzemanyagok ára pénteken