szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Forradalmi változás jön hétfőtől az állampapíroknál. Vagy mégsem?

Hétfőtől a lakosságot megcélzó kincstárjegyeket, állampapírokat és kötvényeket egységesen állampapírnak fogják nevezni – közölte az Államadósságkezelő Központ (ÁKK). Ennek megfelelően a Féléves Kincstárjegy neve Féléves Magyar Állampapírra változik, a Kamatozó Kincstárjegy új neve Egyéves Magyar Állampapír lesz. Az eddig Kétéves Állampapírnak hívott termék neve változik a legkevésbé, Kétéves Magyar Állampapír lesz belőle. A háromféle kötvényt a forgalmazóknál hétfőtől Bónusz Magyar Állampapírként, Prémium Magyar Állampapírként és Prémium Euró Magyar Állampapírként lehet megvásárolni.

A magyarázat egyszerű: az ÁKK felmérései az elmúlt években többször is azt mutatták ki, hogy a többség számára az állampapírok elnevezése bonyolult, ezért volt szükség a változtatásra.

Az MTI érdeklődésére az ÁKK Marketing Kommunikációs Főosztálya közölte: a tavaly decemberben bemutatott finanszírozási terv azzal számol, hogy az idén 700 milliárd forinttal növekedhet a lakosság kezében levő állampapírok összeértéke. Az első nyolc hónapban 1291 milliárd forint nettó kibocsátás valósult meg, ebből a devizaadósságot finanszírozta az ÁKK.

Augusztus végén a lakossági állampapírok állománya a teljes államadósság 24 százalékát tette ki, vagyis magánszemélyek több mint 6 ezer milliárd forinttal finanszírozzák a GDP 70 százalékát meghaladó államadósságot. Válaszukban arra is kitértek: a lakossági értékesítés nagysága elsősorban a kisbefektetői kereslettől függ, az ÁKK alkalmazkodik ehhez.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Horn Gábor: Nyerni lehet és nyerni kell, de ehhez mást és máshogy kell tenni

Horn Gábor: Nyerni lehet és nyerni kell, de ehhez mást és máshogy kell tenni

Decemberben már elkezdődhet a koronavírus elleni oltások beadása az Egyesült Államokban

Decemberben már elkezdődhet a koronavírus elleni oltások beadása az Egyesült Államokban

Az élete árán is megcsinálta a műtétet egy szaúdi orvos

Az élete árán is megcsinálta a műtétet egy szaúdi orvos