szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vádat emeltek ellene, mert tavaly nyáron engedély nélkül közel 700 darab császárgalócát szállított Romániából Magyarországra.

A vádlott családi vállalkozásban gomba-nagykereskedelemmel és vadon termő erdei gombák felvásárlásával foglalkozott. Emiatt 2016 késő nyarán Romániába utazott, ahol egy ottani cég vezetőjétől 54 kilogramm császárgombát szerzett meg. Ezeket az ártándi határátkelőnél egy hőfokszabályozóval és szigeteléssel ellátott autóval hozta Magyarország területére, majd hazafuvarozta.

Az egyébként ehető galócákat a hatóság a vádlott lakóhelyén foglalta le. Értékük meghaladja a 3 millió forintot.

A ritka császárgalóca egy 2001. évi miniszteri rendelet értelmében védett gombának minősül, értéke darabonként 5 ezer forint. Ennek megfelelően birtoklásához, valamint az országba történő behozatalához a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges. A vádlottnak nem volt ilyen engedélye, ezért az ügyészség szerint megvalósította a természetkárosítás bűntettét, ami három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény.

Az ügyészség szerint azonban elég lenne, ha a beismerő vallomást tett cégvezetővel szemben – tárgyalás nélkül – pénzbüntetést szabnának ki, és azt, hogy a bíróság tiltsa el a nagykereskedelemtől, illetve a vadon termő erdei gombák felvásárlásától, mint foglalkozástól.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!