szerző:
hvg.hu

A rezsicsökkentés jegyében elindított állami hulladékkezelési rendszer egyre csak nyeli a pénzt.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy nagy összegű, uniós forrásból és közpénzből nyújtott kormányzati támogatások nélkül fenntarthatatlan az állami szemétszállítási rendszer. Ezt tavaly éppen a rezsicsökkentés érdekében indították el. Hogy a szemétdíj olcsóbb lehessen, kiemeltek belőle egy sor, a rendszer fenntarthatóságához elengedhetetlen költséget, így a lerakók rekultivációjának vagy a hulladékkezeléshez, szállításhoz szükséges eszközök amortizációjának költségeit.

Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára a napokban azt jelentette be, hogy 2019-ig a kormányzat 100 milliárd forintot fordít a hulladékszektorra. Ennek keretében 22 kiemelt hulladékgazdálkodást végző közszolgáltatót hoznak létre, így próbálva elérni azt az uniós előírást, amely szerint 2020-ra a szelektív szemét 50 százalékát újra kell hasznosítani.

A lapnak nyilatkozó Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint azonban ez az összeg édeskevés: a szektor életben tartásához legalább 300 milliárdot kellene elkölteni. Ezt a pénzt pedig megspórolhatná a kormányzat, ha hajlandó lenne csökkenteni az általa a hulladékgazdálkodásra kirótt közterheket. Az adók mérséklése révén az ágazatnál maradó összegből ugyanis finanszírozni lehetne a szemétszállítási cégek költségeinek egy részét, valamint a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. milliárdos működési költségeit.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!