szerző:
hvg.hu

Árversenyre kényszerítené az onkológiai szereket gyártó cégeket az egészségbiztosító. A betegek a túlélési esélyeik súlyos csorbításától rettegnek.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK, korábban OEP) utóbbi napokban közzétett gyógyszerbeszerzési felhívása alapján "kipontozódnak” olyan onkológiai, hematológiai és autoimmun betegségek kezelésére szolgáló szerek, amelyek eddig szerepeltek az orvosok terápiaválasztási lehetőségei között. Kettő vagy három hasonló terápiás javallat esetén alkalmazható szer helyett csak egy – a legkedvezőbb árú – marad „választható”. Ezzel pedig sokaktól elvehetik a gyógyulás esélyét – aggódnak a betegek érdekvédelmi szervezetei.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (IGYE) és betegszervezetek is protestáltak, a NEAK viszont úgy véli, ha olyan területen is árversenyre kényszeríti a gyártókat, ahol eddig ez nem volt szokás, az olcsóbbá váló beszerzés révén a mostaninál több beteg juthat speciális, úgynevezett biológiai terápiához. Ráadásul a már megkezdett kezelések folytatásához változatlan módon beszerzik a szóban forgó 35-féle gyógyszer mindegyikét.

A vita az onkológiai szerek elkülönítetten nyilvántartott körét érinti. Ezeket a NEAK szerzi be és osztja el az ország harminc onkológiai központja között. Az ilyen szerek vásárlására fordítható pénzkeret évről évre emelkedik, és ez jövőre is így lesz – legalábbis így tudja a kormányzati ígéret birtokában az egészségbiztosítási alapkezelő.

Annyi bizonyos, hogy az erre fordított összeg 2010 és 2016 között megduplázódott – tavaly 21,9 milliárd forint volt. Az idei büdzsé azonban már eltűnt az avatatlan bámészkodók szeme elől: egyszerűen beolvasztották a „gyógyszertámogatás céltartalékai” címkét viselő, 66 milliárd forintos rubrikába, a továbbiakban követhetetlenné téve a köz számára a pénz felhasználását.

Az onkológiai készítmények beszerzéséről és finanszírozásáról, illetve arról, hogy a változtatás a betegek hány százalékát érintené, a friss HVG hetilapban olvashat!

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!