szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Gondosan titkolt nyílt pályázat, az arra jelentkező cégek között személyi összefonódások, strómanszerű megoldások – úgy fest, az állam megint nem járt túl jól, amikor megvált egy értékes ingatlanától.

Szövevényes, a korábbi MSZP-s ingatlanügyekre hasonló ügyet vett elő a Heti Válasz: a Feneketlen-tó mellett felépítendő Buda Gardens telkét és a rajta lévő leromlott állapotú ingatlant adta el az állam egy cégnek, amely aztán vélhetően jó áron értékesítette az ingatlanfejlesztőknek. A telek 2016 végéig az EMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Zrt.-é volt, aminek felügyelete a Miniszterelnökséghez, azaz Lázár János alá tartozik.

Ezt az a Henn Péter vezette, aki korábban cserkészszövetségi vezető is volt. Az ÉMI korábban felajánlotta a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek az ingatlanrészét, de az nem vette meg. Ezután az ÉMI nyílt pályázatot hirdetett: a saját oldalán, és egy darab önkormányzati hirdetőtáblán "tette közhírré" a lehetőséget. Két cég jelentkezett, végül a Walnut Estate nyerte meg a pályázatot. Ennek tulajdonosa Tekse Balázs, akivel Henn korábban együtt dolgozott a cserkészeknél. A másik cég, az Emaing mögött a korábban sportriporterként, Telepsort-főszerkesztőként dolgozó Schulek Csaba áll, aki azonban később már a Walnut vezérigazgatója is lett. Elég necces tehát ez a formailag megfelelő pályáztatás. A nyertes Walnut 1,5 milliárd forintot fizetett az ingatlanért, amin most 350 lakásos megalakóparkos fejlesztés indul, 2-3 éven belül kész lakásokat ígérnek a fejlesztők. Honnan volt pénze a Walnutnak? Egy DVM Group nevű cég adott neki előleget. És ki vette meg egy kemény hét múlva a területet a Walnuttól? A Buda Gardenset fejlesztő DVM Group.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!