szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem tudni, hogy egy 2009-es konferenciának köze volt-e a telekommunikációs cég és a kormány későbbi jó viszonyához. A rendezvényen Obama tanácsadója tartott előadást, majd találkozott a Fidesz húzóembereivel. Orbán Viktor viszont nem lehetett ott, mert állítólag így kérte.

Szűk körű találkozót hozott össze a Telekom a 2010-es választásokra készülő Fidesz prominenseinek az akkori amerikai elnök, Barack Obama egyik legnagyobb bizalmasával. A társaság megszervezte, illetve egy közvetítőn keresztül kifizette ugyanis David Plouffe tanácsadó budapesti előadását, és ezzel óriási szívességet tehetett a Fidesznek – írja a pénteki Magyar Nemzet.

Pedig a Telekom szempontjából problémás volt a konferencia és a szűk körű találkozó megszervezése, mert a vállalatnak szigorú antikorrupciós szabályzata van, ami tiltja, hogy szívességeket tegyenek politikusoknak.

A lapnak Somogyi Péter üzletember azt mondta: őt kérték fel, hogy szervezze meg a konferenciát a Kempinski Hotelben, és az azt követő találkozót. 2009 júliusában kapott egy VIP-belépőjegyet Christopher Mattheisentől, a Magyar Telekom vezérigazgatójától a Hungaroring Formula–1-es futamára, és Mattheisen akkor kérte fel, hogy szervezze meg a találkozót, mert a Telekom a szigorú antikorrupciós szabályok miatt ő ezt nem tehette meg – állította Somogyi Péter.

Az üzletember rendezvényszervező cégének a Magyar Telekom volt a legnagyobb partnere, így nem akarta elveszíteni a legfontosabb ügyfelét. A kampányfőnök díja 50 ezer dollár volt, míg az utazási költség további 20 ezer dollárba került. Ezt ő fizette ki, és a Telekom később több megbízási szerződést kötött Somogyi cégével, így kompenzálták a 70 ezer dolláros, akkori árfolyamon 13,3 millió forintos költséget.

A Fidesz képviselői egyébként a 2008-as amerikai kampányban még a konzervatív jelöltek választási eseményeit látogatták szorgalmasan, mivel kevesen számítottak arra, hogy Obama meglepetésszerű győzelmet arat. Ezt később Washingtonban sem felejtették el, ezért David Plouffe asszisztense csak annyit kért az előadást követő találkozóval kapcsolatban, hogy Orbán Viktor, a Fidesz elnöke ne vehessen részt rajta. Helyette viszont ott volt Rogán Antal, Habony Árpád, Szijjártó Péter, Andy Vajna, Kubatov Gábor, Nyitrai Zsolt, Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Fellegi Tamás és Gyürk András – olvasható a cikkben.

A lap megkérdezte a 2009-es konferenciáról a Magyar Telekomot, amely elismerte, hogy ebben az időszakban többször is támogatta a szervező cég számukra releváns rendezvényeit, szakmai szempontok alapján.

Nem tudni, hogy ennek a korai szívességnek mennyi köze volt a későbbi jó viszonyhoz. Tény ugyanakkor, hogy a Magyar Telekom 2010 óta igen gyümölcsöző kapcsolatot ápol az Orbán-kormánnyal, amely 2014 februárjában egy stratégiai partnerségi megállapodásban csúcsosodott ki – jegyzi meg a Magyar Nemzet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!