szerző:
hvg.hu

Alig van kézfertőtlenítő a kórházakban, pedig sokan halhatnak meg kórházi fertőzésben. Fiatal orvosok (RESZASZ) akcióztak is emiatt, most kiderült, hogy akár önálló finanszírozást kaphat az infekciókontroll – írja a Medicalonline.

Az internetes szaklap a NEVES Betegbiztonsági Fórumon elhangzottakból idézve írta, hogy módszertani levelek készülnek a kórházi ellátással összefüggő műtéti sebfertőzések, pneumónia, véráramfertőzés és húgyúti fertőzések megelőzésére. Antmann Katalin, az SE Kórházhigiénés Osztályának főorvosa szerint a helyzetértékelést követően a járó- és fekvőbeteg-ellátók számára is készül antibiotikum stewardship és képzési módszertan is.

Mindehhez Belicza Éva azt is hozzátette, a tervek között szerepel, hogy az IC tevékenységet kiemelik a HBCS-ből, és mindent, ami ehhez kapcsolódik – pl. kézhigiénés vagy sterilizáláshoz szükséges eszközök stb. – önállóan finanszíroz majd a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK), egyidejűleg ellenőrizve is, hogy ezt a keretet megfelelően használják-e fel az intézmények.

Dénes Tamás, a RESZASZ elnöke is tud a tervezett projektről, de nem avatták be az egyébként a katasztrofális helyzetre felhívó szervezetet a részletekbe. Csak annyit tudnak, hogy lesz pénz a kézfertőtlenítőkre is.

Időközben megtudtuk, hogy a projekt már meg is kezdődött a nyár végén. Már februárban megjelent az uniós pályázat, ez indult el pár hete, ennek egy része a kézfertőtlenítés megoldása az egészségügyi intézményekben. Azt is megtudtuk, hogy a projekt során egy olyan szemlélet teremtenének meg, amelynek segítségével a dolgozók felismerik a veszélyforrásokat a tevékenységek végzése során és javaslatokat fogalmaznak meg kivédésükre. Ebben a programban a kézhigiéné, az antimikróbás szerek helyes alkalmazására is kidolgoznak módszereket. Csak azt nem sikerült egyelőre kideríteni, hogy mikor lesznek kézfertőtlenítők a kórházakban. Talán jut azokra is a program 11 milliárd forintos keretéből.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!