A FoodDrinkEurope azt hangoztatja, hogy a fogyasztóknak az élelmiszerekkel szemben országonként és régiónként eltérő elvárásaik vannak, és az egységes uniós piac éppen azt a lehetőséget teremti meg, hogy a változó igényeket különböző termékekkel és receptúrákkal ki lehessen elégíteni. Ha az Európai Unióban mindent standardizálnának, az élelmiszerek közötti választási lehetőség jelentősen szűkülne.
Érzelmi síkra terelődött az Európai Unióban a „kettős élelmiszerminőségről” folyó vita – jelentette ki az euractive.com-nak adott interjújában Hubert Weber, az Európai Unió élelmiszer- és italgyártóit képviselő FoodDrinkEurope elnöke. Szerinte a mai vitában összekeveredik a „minőség” és a „receptúra” kérdése, ezért a témában valamennyi érintett bevonásával párbeszédre van szükség.
Az unió 28 tagállamában differenciált az élelmiszer- és italkínálat, és ez egy-egy országon vagy régión belül is különböző lehet – állapította meg az elnök.