szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ügyintézés lassulása az exportot veszélyezteti az ágazati szereplők szerint.

Belső vizsgálatot folytat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azzal kapcsolatban, miért lassult le az exportra szánt szántóföldi vetőmagok minősítése és okmánykiadása az utóbbi időszakban – írja az Agrárszektor. A lassulás a portál szerint évi több tízmilliárdos kivitelt veszélyeztet, elsősorban a takarmánykukoricánál.

A hivatal megerősítette a vizsgálat tényét, kiemelte azonban, hogy éves terv szerint végzett belső auditról van szó, amellyel a szervezet hatékonyságát kívánják javítani. Ágazati szakértők szerint azonban vizsgálat nélkül is sejtik a lassulás okát: a bürokráciacsökkentő kormányzati intézkedések nyomán a megyei kormányhivatalokban, illetve a Nébihnél csökkent a minősítéssel foglalkozó szakemberek száma, így az ügyintézési idő növekedett. Emiatt félő, hogy a nagy nemzetközi cégek más országokba viszik a vetőmagtermelést, ami elsősorban a takarmánykukoricánál – évi több tízmilliárd forintnyi exportot veszélyeztet.

A Nébih tapasztalatai szerint ugyanakkor az elmúlt egy-másfél évben átlagosan csak néhány nappal hosszabbodott az ügyintézési idő a megelőző évekhez képest, ráadásul ezt is inkább az magyarázza, hogy az elmúlt időszakban évi 10-11 százalékkal nőtt az exportra szánt vetőmagtételek mintaszáma.

További részletek az Agrárszektor cikkében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
12 ezer fölé emelkedett a járvány magyar áldozatainak száma

12 ezer fölé emelkedett a járvány magyar áldozatainak száma

Úgy látszik, túl korán kezdtek el azzal riogatni, hogy a brit vírusmutáns halálosabb

Úgy látszik, túl korán kezdtek el azzal riogatni, hogy a brit vírusmutáns halálosabb

GKI: az emberek úgy érzik, pénzügyi helyzetük javul

GKI: az emberek úgy érzik, pénzügyi helyzetük javul