szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ismét fenyegetőzik a szakszervezet, a Magyar Idők tömeges lelépésekről ír.

Továbbra sincs béke a Tescónál, állítja a Magyar Idők. A kormánypárti lap úgy tudja, hiába a korábbi sztrájkot követő alku, a cégtől egyre csak mennek el a dolgozók. Konkrét példaként említik a győri irodaközpontot és több vidéki egységet, ahonnan értesüléseik szerint többtucatnyian mondtak fel az utóbbi időben.

A lap kiemeli a vecsési áruházat, ahonnan állítólag az üzletvezetővel együtt mintegy 40 dolgozó mondott fel, a lap szerint azért, mert „mivel az áruházláncnál általánosan jellemző létszámhiány ellenére a cég központjából azt az utasítást kapták, idén nem vehetnek fel újabb munkavállalókat”.

©

Tény, vannak ugyan üzletek – főképp a forgalmasabb helyeken –, ahol bővítik az állományt, azonban több olyan Tesco-egység működik az országban, ahol a dolgozók és a vásárlók napi tapasztalatai ellenére sem várható, hogy a karácsonyi bevásárlási szezon előtt gyarapodik a létszám. Ennek indoklása a munkáltató részéről az, hogy az adott üzlet nem teljesíti az előre kalkulált nyereséget, ezért nincs keret újabb munkavállalókra – értesült a Magyar Idők.

A lap szerint a bérszámfejtéssel foglalkozó győri központi irodában többen azért mondtak fel, mert az átlagosan bruttó 250 ezer forintos fizetésükhöz képest százezerrel többet kínálnak ha­sonló munkakörökben a környékbeli cégek, ahol ráadásul kevesebb a munka és a felelősség is kisebb. Egy szakszervezeti vezető arra hivatkozott, hogy többen kimaradnak a különféle ösztönzők, jutalmak köréből, és változatlanul probléma az egyes egységekben az is, hogy a létszámhiány miatt túlóráztatással, a munkavégzés nehéz körülményeivel kell megküzdeniük a dolgozóknak.

A szakszervezet és a cég vezetése november 9-én újra tárgyalóasztalhoz ül, mert akadnak olyan Tesco boltok is, ahol kilátásba helyezték a munka­vállalók, hogy amennyiben a decemberi bevásárlási szezonra nem enyhül a helyzetük, más áruházakban helyezkednek el, ami különös érvágás lehet a karácsonyi roham közeledtével.

A Tesco dolgozónak egy része szeptember elején sztrájkolt, kaotikus állapotokat idézve elő az áruházakban. A cég és a szakszervezet ezután egyezett meg a dolgozók béréről, illetve a terheikről, ám a helyzet azóta sem rendeződött megnyugtatóan, továbbra is beszélnek a cég kivonulásáról, illetve további munkavállalói fenyegetésekről. A Tescóról szóló híreinket itt találja.

A Tesco tagadja, hogy bajban lennének

A Tesco a Magyar Idők cikkének megjelenése után közleményt adott ki, amely szerint a cég a szakszervezetekkel kötött megállapodás szerint jár el, "a toborzás és a munkaerő felvétel folyamatos". Szerintük a napilap tömeges felmondásokra vonatkozó állítása "minden valóságalapot nélkülöz".

A közlemény szerint a Tesco nem adott ki  utasítást a létszámok befagyasztására, éppen ellenkezőleg, folyamatosan együtt dolgozik  a munkaügyi központokkal, önkormányzatokkal és a szakképző intézményekkel is a toborzás hatékonyságának növelése érdekében. "A Tesco karrieroldalán is jól látszik, hogy a felvétel folyamatos. Mindemellett a Tesco jövő héten indítja a szezonális, minden áruházát érintő Karácsonyi toborzási kampányát" - áll a nyilatkozatban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fokozza a károsanyag-kibocsátást a mezőgazdasági célú földhasználat növelése

Fokozza a károsanyag-kibocsátást a mezőgazdasági célú földhasználat növelése

Új ütemmel folytatják a Nyugati pályaudvar felújítását, konténerpénztárakban lehet jegyet venni

Új ütemmel folytatják a Nyugati pályaudvar felújítását, konténerpénztárakban lehet jegyet venni

Hófúvás és ónos eső miatt adtak ki figyelmeztetést

Hófúvás és ónos eső miatt adtak ki figyelmeztetést