szerző:
hvg.hu

Ha már megkapta a foci-vb rendezési jogát, Katar igyekszik úgy tenni, mintha tömegeket vonzana a sportág. De az akciózásra másutt is találunk példát, nem is kell messzire menni érte.

Katar mostanában sokszor szerepel a világpolitikai hírekben. A dúsgazdag, inkább gáz-, mint olaj emirátus konfliktusban áll a térség többi monarchiájával, köztük a regionális nagyhatalom Szaúd-Arábiával. Ezért Katar a politikától elvben független területeken elért sikereit igyekszik hangsúlyozni. Például azt, hogy itt lesz a 2022-es foci-világbajnokság. Most tekintsünk el attól, hogy vette meg magának a rendezési jogot az emirátus, amikor még a FIFA-t Sepp Blatter és köre uralta. Korrupció ide vagy oda, a 2022-es vb Katarban lesz. Ezért fontos lenne azt a látszatot kelteni, hogy Katarban a foci tömegeket vonzó, népszerű sportág, jelentős szórakoztatási iparág – írja a Le Figaro.

 A katari profi focibajnokság, mindenfajta álszerénységet mellőzve, a „Qatar Stars League” nevet viseli. A résztvevő 12 klub sok millió euróért igazol néhány kiöregedett és a nagy bajnokságokból kikopott egykori sztárt, vagy annak látszó játékost. Szóval pénz van, de a színvonal még öböl-menti mércével is szerény. Az egyértelműen leszálló ágban lévő Dzsudzsák is a fociban valamivel előbbre tartó Egyesült Arab Emírségekben keresi a kenyerét. De még így is, meccsenként a katari bajnokságban ötezer körül van a hivatalos nézőszám. Persze a most működő stadionok – a vb igazán nagy létesítményei még javában épülnek – még így is üresnek látszanak. A klubok azonban mindent elkövetnek a nézőszám növeléséért.

A legpatinásabb európai foci szaklap, a France Football helyszíni információi szerint, az egyik menő helyi klub 200 rialt, vagyis kb. negyvenöt eurót fizet a meccsre kilátogató és ott éneklő, hangulatot teremtő „szurkolóknak”. De a fizetett drukkerek kizárólag külföldi, egyiptomi, szudáni, jemeni vendégmunkások, akiket talán még egy kicsit a foci is érdekel, de még inkább a meccsenkénti 45 euró. A dúsgazdag helyieket a foci nem hozza lázba, és nekik 45 euró kb. annyi, mint Magyarországon 45 forint. Tehát a katariak nem járnak meccsre.

És már a 2015-ös kézilabda-vb sem érdekelte őket. Pedig ezen a rendező Katar a világ minden tájáról összevásárolt kitűnő, honosított játékosokkal vett részt. De a szurkolókat is importálták. A spanyol bajnokság hatvan vezérdrukkerét hívták meg, és összes költségüket a repülőjegytől a szállodai számlán át az étkezésig nagylelkűen fizették. A vendégek egyetlen dolga az volt, hogy Katar meccsein szurkoljanak, és a tv közvetítésben az a látszat keletkezzen, hogy van hangulat a sportcsarnokban. Ugyanígy minden további vb-részvevő kézilabdacsapat mellé húsz vendégszurkolót „importáltak” és bőkezűen megfizettek. Persze a foci-vb más kategória és lehet, hogy arra, az extrém időjárás ellenére is, érkeznek majd igazi nézők, szurkolók. De ez a jövő zenéje.

A jelené viszont az, hogy például a magyar foci ígéretesnek kikiáltott bölcsőjénél, Felcsúton is nézőcsábítási akcióba kezdtek. Ha valaki a Puskás Akadémia nevet viselő, de fiatal játékost nem foglalkoztató NB I.-es csapat hazai meccsére jegyet vált, kaparós sorsjegyet kap, amellyel wellness hétvégét, biciklit vagy madridi utat is nyerhet. Az biztos, hogy nem Katar másolja Felcsútot, mert az emirátusban már évek óta nem a néző fizet, hanem a szurkolót fizetik a nagy klubok. Vélhetően a magyar miniszterelnök kedvenc egyesülete sem Katart tanulmányozva igyekszik növelni a nézőszámot a Pancho Arénában. Ahol az átlagos – hivatalos – látogatottság 1500 körüli. Katarban viszont az ötezres nézőszámmal sem voltak elégedettek, ezért próbálják fizetett szurkolókkal megtölteni a kínosan üres lelátókat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Akiben ilyen génmutáció van, annak emlékei nagyon erősek és alig felülírhatók

Akiben ilyen génmutáció van, annak emlékei nagyon erősek és alig felülírhatók

Baka András is a Handó ellen mozgolódó bírók mellé állt

Baka András is a Handó ellen mozgolódó bírók mellé állt

Januártól átlagosan 30 százalékkal emelkedik a központi közigazgatásban dolgozók bére

Januártól átlagosan 30 százalékkal emelkedik a központi közigazgatásban dolgozók bére

Nem mondja meg az Emmi, honnan rúgják ki a dolgozókat

Nem mondja meg az Emmi, honnan rúgják ki a dolgozókat

Mostantól csak egy kérdést tehetnek fel az újságírók Trump sajtótájékoztatóin

Mostantól csak egy kérdést tehetnek fel az újságírók Trump sajtótájékoztatóin

Még tovább sem jutottak X-Faktorban, már kikerült a klipjük

Még tovább sem jutottak X-Faktorban, már kikerült a klipjük