szerző:
hvg.hu

Szorul a hurok Trump körül orosz kapcsolatai miatt. A Guardian egykori moszkvai tudósítója arról ír most megjelent könyvében, hogy az oroszok behálózták az amerikai elnököt. A Reuters hírügynökség közben oknyomozó riportjában azt írja, hogy orosz vásárlók csaknem százmillió dollárt költöttek luxusingatlanokra Trump floridai toronyházaiban.

Elena Baronoff a nyolcvanas években érkezett Üzbegisztánból az Egyesült Államokba. Aztán egyre másra hozta az orosz befektetőket Trump ingatlanbirodalmába. 1-2 millió dolláros luxuslakásokat vásároltak akkor, amikor a Szovjetunióban az emberek többsége nem is álmodhatott arról, hogy egyáltalán kijut Amerikába. Elena Baronoff azonban emigrált akkor, amikor a KGB jóváhagyása nélkül ez elképzelhetetlen volt. Az pedig még kevésbé volt elképzelhető, hogy egy egykori emigráns aztán bejárja a Szovjetuniót, hogy Trump luxuslakásait eladja azoknak, akiknek erre több mint egymillió dollárjuk volt. Donald Trump 1987-ben járt először a Szovjetunióban, de egy frissen megjelent könyv szerint a KGB már 1977 óta figyelemmel kísérte az USA jelenlegi elnökét.

Én nem mondom, hogy Trump KGB ügynök, de...

Az orosz titkosszolgálat behálózta Donald Trumpot – állítja Luke Harding, aki 2007 és 2011 között a londoni The Guardian tudósítója volt Moszkvában. Most könyvet adott ki arról, hogy az Egyesült Államok jelenlegi elnöke és az orosz titkosszolgálat között "különleges kapcsolat áll fenn". Luke Harding az egyetlen olyan újságíró, aki találkozott Christopher Steele-lel. A brit titkosügynök 35 oldalas jelentést tett közzé arról, hogy az orosz titkosszolgálat hogyan támogatta Donald Trump megválasztását.

Mikor kezdődött ez a "különleges kapcsolat" Trump és az orosz titkosszolgálat között? A KGB valószínűleg 1977-ben figyelt fel Donald Trumpra, amikor a milliárdos vállakozó nőül vette Ivanát Csehszlovákiából. Aztán jött a híres utazás Moszkvába 1987-ben. Utána kezdett el Trump arról beszélni, hogy a politikában a helye. Egyidejűleg akkor vetette fel: Trump-torony épülhetne Moszkvában is. Erre még 2016 januárjában is visszatért a választási kampány idején.

Trump sokat tanult az oroszoktól és személyesen Putyintól, aki maga is a KGB tisztje volt. Mindenekelőtt azt, hogy a hazugság olyan munkaeszköz, amely nagyon sok esetben beválik. Trump briliáns politikus, és remekül használja a médiát – állítja a brit szerző. Mi lesz ezután, hiszen Washingtonban vizsgálat folyik Trump ellen az orosz kapcsolatai miatt?

"Szerintem Trump előbb vagy utóbb ki fogja rúgni Mueller különleges ügyészt, aki a vizsgálatot vezeti. Nem tehet mást hiszen az ügyész jelenleg a fiát, ifjabb Donald Trumpot és a vejét, Jared Kushnert faggatja. Ha kiderül, hogy milyen is volt a különleges kapcsolat az oroszok és Trump között, akkor az USA eddig nem látott alkotmányos válságba kerül, hiszen az elnöke együttműködött egy egy másik állammal méghozzá nem is akármelyikkel, Oroszországgal" – nyilatkozta Luke Harding brit újságíró a párizsi Le Monde-nak abból az alkalomból, hogy könyvet adott ki Donald Trump orosz kapcsolatairól.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Elképesztőt húzott Donald Trump fia, hatalmas botrány lehet belőle

Ifjabb Donald Trump, az amerikai elnök legidősebb fia kedden elektronikus levelek sorát hozta nyilvánosságra, amelyek azt bizonyítják, hogy Natalja Veszelnyickaja orosz ügyvédnő valóban ígért a tavalyi elnökválasztási kampányban Hillary Clinton demokrata elnökjelöltről terhelő dokumentumokat, amelyeket az orosz főállamügyész bocsátott volna rendelkezésére.

Nagy Gábor Világ

A simlis lobbista tálalhat ki Trump és az oroszok kapcsolatáról

Pénzmosás és adócsalás miatt emeltek vádat Paul Manafort ellen, aki tavaly rövid ideig Donald Trump kampányfőnöke volt. Az ezért járó húszéves börtön ráveheti arra, hogy valljon a milliárdos politikai gépezete és az oroszok közti kapcsolatról.

Nem megy a YouTube? Akkor jöhet a pornó

Nem megy a YouTube? Akkor jöhet a pornó

Velencét elmossa az emelkedő tengerszint néhány évtized múlva

Velencét elmossa az emelkedő tengerszint néhány évtized múlva

Akár börtön is várhat Demeter Mártára?

Akár börtön is várhat Demeter Mártára?

Éjjel-nappal fotókat nézetne velünk az Instagram, már készül az újítás

Éjjel-nappal fotókat nézetne velünk az Instagram, már készül az újítás

A világ legcukibb elektromos autója hamarosan végre kapható lesz

A világ legcukibb elektromos autója hamarosan végre kapható lesz

A nagymamája hamvaival megtöltött sütit osztogatott egy lány az osztálytársainak

A nagymamája hamvaival megtöltött sütit osztogatott egy lány az osztálytársainak