szerző:
hvg.hu

A brit kormány állítólag hajlandó többet fizetni a távozásért.

Támogatják Theresa May brit miniszterelnököt kormánya tagjai abban, hogy a Brexit ellentételezéseként 20 milliárd helyett 40 milliárd fontot fizessenek a szigetország költségvetéséből az EU számára – állítja az ITV. Ez komoly fordulatnak tűnik, hiszen koránt sincs egyetértés a kérdésben. Néhány órával korábban a kormányzó konzervatív párt egyik képviselője a BBC-nek nyilatkozva még arra figyelmeztette May-t, hogy az Egyesült Királyság nem „játszhatja el, hogy az EU Mikulása”. Nigel Evans arra utalt ezzel, hogy az uniós országok azt várják, hogy karácsony előtt megoldás születik a „Brexit-számla” ügyében, és továbbléphetnek a hónapok óta megrekedt tárgyalásokon a következő, már a jövőbeni kereskedelmi kapcsolatokról szóló szakaszba.

A felajánlás megemeléséről szóló hírt kedd délelőtt a BBC is megerősítette, hozzátéve azonban, hogy formális ajánlatot addig nem tesz a kormány, amíg az EU bele nem egyezik abba, hogy megkezdjék a kereskedelemről szóló egyeztetést. Vagyis egyelőre marad a patthelyzet.

A BBC a felajánlás új összegéről nem ír, csak azt említi meg, hogy hírek szerint az az eddigi duplája lehet – ez pedig valóban 40 milliárdot jelent. A 40 milliárd font euróban számolva 45 milliárd, ez pedig már közelebb van a 60 milliárdhoz, amelyet az EU minimálisan elvár – elsősorban arra, hogy a 2020-ig tartó pénzügyi kötelezettségeket teljesíteni tudja, magyarul teljes egészében ki tudja fizetni a 2014–2020-as időszakra a tagországok által megállapított uniós támogatásokat.

A brit politikusok egy része azonban zsarolásnak tartja a számlát, és elutasítják a fizetést, még a kormányon belül sincs egyetértés a kérdésben. Nem ez azonban az egyetlen pont, amellyel kapcsolatban éles vita van a kabinetben. Arról sem sikerült még kiegyezni, milyen szerepet szánnak az Európai Bíróságnak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
7100 forintba kerül ez a kis számítógép, amivel még programozni is megtanulhat

7100 forintba kerül ez a kis számítógép, amivel még programozni is megtanulhat

Svájci gleccseren rakták ki a világ legnagyobb képeslapját

Svájci gleccseren rakták ki a világ legnagyobb képeslapját

Prostitúciós botrány a Jobbikban?

Prostitúciós botrány a Jobbikban?

És akkor Varga Mihálynak támadt egy komoly gyanúja

És akkor Varga Mihálynak támadt egy komoly gyanúja

Kockázatos lépés volt, de bejött - így nyitott a Starbucks Olaszországban

Kockázatos lépés volt, de bejött - így nyitott a Starbucks Olaszországban

Alaptörvényt sértett Handó Tünde?

Alaptörvényt sértett Handó Tünde?