szerző:
hvg.hu

Egy törvénymódosítás szerint az eszközkezelőtől a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőhöz kerülnének a bajba jutott adósok lakásai.

A parlament előtt fekszik egy Semjén Zsolt által jegyzett törvényjavaslat, amely szerint a Nemzeti Eszközkezelőnek nem kell majd nyilvános pályázaton, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal árverési felületén meghirdetnie az üres lakásokat, ehelyett a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vehetné majd át őket – írja a Magyar Nemzet. Eddig ugyanis az eszközkezelőnél a céggel szerződésben álló bérlők és a szociálisan rászorulók nyilvános pályázaton pályázhattak a lakásokra, ez változna most meg.

Ha ugyanis megszavazzák a törvényjavaslatot, akkor kikerülnének a szabályozásból a nyilvános árverésről szóló előírások. A módosítás ehelyett azt írná elő, hogy az eszközkezelő a megüresedett ingatlanokat a "közcélú hasznosítás érdekében" a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek (MNV) adja át. Ez egyben azt is jelentené, hogy egyúttal "részlegesen megszűnne" a vagyonkezeléssel kapcsolatos szerződés is.

A törvénymódosítást az Azénpénzem.hu szakportál szúrta ki, de egyelőre nem világos, hogy mit takar "a közcélú hasznosítás", vagy a vagyonkezelés "részleges megszűnése". A portál szerint arról lehet szó, hogy ezt követően megszűnne az eszközkezelő bérlőkijelölési jogosítványa, az MNV pedig úgy és annak adhatná oda a lakást, akinek akarja.

A másik jelentős változtatás a javaslat szerint az lenne, hogy az eszközkezelő minden korlátozás, azaz nyilvános pályázat nélkül, illetve az elektronikus értékesítési felület kikerülésével értékesíthetné az ingatlant a hiteladós, a zálogkötelezett, vagyis az esetek jó részében a bajba került hitelfelvevő számára a visszavásárlás lehetőségének felajánlásával.

A jelenlegi szabályok szerint egyébként akkor jogosult az eszközkezelő szolgáltatásának igénybevételére a bajban lévő adós, ha a hitelszerződés megkötésekor az ingatlan forgalmi értéke nem haladta meg a húszmillió – Budapesten és az agglomerációban a 25 millió – forintot, és a kölcsön ennek 25 és 90 százaléka közé esik. További feltétel, hogy a szerződést 2014 előtt kössék, s az adós legalább 180 napja nem tudja fizetni a törlesztőrészleteket, illetve számos szociális feltételnek kell megfelelni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!