szerző:
hvg.hu

A mai napig nem derült ki, hogyan került Európa légterébe a ruténium-106 izotóp.

"A Roszatom összes nukleáris létesítménye – beleértve az atomerőműveket és a fűtőelem-feldolgozó létesítményeket – biztonságosan és megfelelően üzemel. Idén szeptember és október között nem történt semmiféle rendkívüli esemény egyik létesítmény területén sem" – írja most kiadott közleményében a Roszatom.

Az orosz társaság, amely a Paks II. építője is, hozzáteszi: messzemenően átláthatóan működik, szigorúan betartja a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek a nukleáris létesítményekkel kapcsolatos azon előírását, amely szerint a nukleáris létesítményekben előforduló összes rendkívüli esemény jelentésköteles. A Roszatom által működtetett összes létesítmény területén a sugárzás szintjét automata megfigyelőállomások mérik és az adatok a nyilvánosság számára folyamatosan elérhetőek alábbi honlapon: www.russianatom.ru – írják.

A cég azt is cáfolja, hogy az Európa-szerte a közelmúltban tapasztalt ruténium-106-os izotóp kibocsátás az általa működtetett létesítményből származna. A közlemény kiemeli: ez az izotóp (Ru-106) nem fordul elő a természetben és a légkörben mért értéke elenyészően alacsony, így még egy csekély mértékű kibocsátás is magas arányú növekedést idéz elő a mért értékekben.

A nemrég tapasztalt ruténiumkibocsátás, amelyet a Roszgidromet (az orosz állami meteorológiai szolgálat) szeptember végén, október elején mért, azt mutatja, hogy a légkörben mért Ru-106 izotóp abszolút szintje 0,001% és 1% között volt, ami semmilyen veszélyt nem jelent az emberi egészségre – áll a közleményben. Csütörtökön az Országos Atomenergia Hivatal is arról tájékoztatott, hogy a radioaktív szennyezés nem veszélyes.

Európa légterében először október elején érzékelték a ruténiumizotóp jelenlétét. Azt már akkor is jelezték, hogy az egészégre nem ártalmas az anyag koncentrációja, az viszont sem akkor, sem azóta nem derült ki, mi volt a forrása. A francia nukleáris intézet november elején közölte azt, hogy valószínűleg egy szeptember végén az Uráltól délre, Kazahsztánban vagy Oroszországban történhetett baleset után kerülhetett a radioaktív anyag a légkörbe. Azt az intézet kizárta, hogy egy atomreaktorban történhetett a baleset, valószínűleg inkább egy nukleáris üzemanyagot kezelő telepen vagy egy radioaktív medicinával foglalkozó központban történhetett az eset, de a pontos helyét nem sikerült beazonosítani.

A Roszatom októberben adott ki egy közleményt az ügyben, amelyben azt volt olvasható, hogy Oroszország felett szinte sehol sem regisztrálták ezt az izotópot, csak Szentpétervár környékén észlelték a jelenlététét. A 444-nek azonban a Greenpeace egyik helyi aktivistája ezt cáfolta. A Roszhidromet nevű kutatóintézet adataira hivatkozva azt közölte, hogy a mérőállomások adatai alapján az anyag a Roszatom Majak nevű létesítményéből származhatott, ahol atomerőművek kiégett fűtőelemeit dolgozzák fel.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Titokzatos jótevő tartja lázban a francia nagyváros lakóit

Titokzatos jótevő tartja lázban a francia nagyváros lakóit

Egy lépéssel közelebb kerültek kínai tudósok a kifogyhatatlan energiaforráshoz

Egy lépéssel közelebb kerültek kínai tudósok a kifogyhatatlan energiaforráshoz

Indul az ígéretdömping: kinek (nem) épül tovább a metró?

Indul az ígéretdömping: kinek (nem) épül tovább a metró?

Ha ez igaz, tényleg végünk: a klímaváltozás beindíthatja a kihalási dominóeffektust

Ha ez igaz, tényleg végünk: a klímaváltozás beindíthatja a kihalási dominóeffektust

Egymás mellett áll az igazi és a Lego Bugatti Chiron a márka múzeumában

Egymás mellett áll az igazi és a Lego Bugatti Chiron a márka múzeumában

Rejtélyes Microsoft-üzenet: érdemes figyelnie, ha van OneDrive tárhelye

Rejtélyes Microsoft-üzenet: érdemes figyelnie, ha van OneDrive tárhelye