szerző:
hvg.hu

A vásárlás mai ünnepére, a november 24-i Black Friday-re esik a Ne vásárolj semmit! nap is.

Minden év november utolsó péntekjén tartják a nemzetközi Ne vásárolj semmit! napot, aminek az a célja, hogy felhívja a figyelmet a fogyasztói társadalom problémáira – írta közleményében a Magyar Természetvédők Szövetsége.

A szövetségnél ezért ma arra kérik az embereket, hogy egyáltalán ne vásároljanak.

"Fontos lenne, hogy minél kisebb korban kialakuljon a gyerekekben, hogyan tudnak úgy vásárolni, hogy azzal óvják a környezetüket és a saját pénztárcájukat is" – közölte Kapitányné Sándor Szilvia, a Magyar Természetvédők Szövetsége programvezetője.

"Gondolják meg, hogy szükségük van-e a megvásárolni kívánt termékre és csak akkor vegyék meg, ha az valóban nélkülözhetetlen. Ha vásárolnak, akkor keressék a helyi, hazai árucikkeket, az idényzöldségeket és -gyümölcsöket, valamint a méltányos kereskedelemből és ökológiai gazdálkodásból származó termékeket" – tette hozzá.

Felidézték, hogy az 1990-es években elindult Ne vásárolj semmit! napot azért ünnepelték, hogy rámutassanak a túlfogyasztásra, a tudatos vásárlási szokások fontosságára.

A hamarosan kezdődő adventi időszak sajnos egyre inkább átalakult, és ma már nem az ünnep várásáról, hanem sok esetben a minél nagyobb és drágább ajándékok beszerzéséről szól – írták.

A Magyar Természetvédők Szövetsége munkatársai idén a jövő vásárlóit akarták meggyőzni a tudatos fogyasztás fontosságáról.

Ezen a napon a Monori Ady Úti Általános Iskola vendégei voltak és bemutatták a Láss a polcok mögé című kiállításukat.

Az alsósokkal játékos feladatok segítségével beszélgettek arról, hogy mi kerüljön a kosarukba, a felsős osztályok pedig előadást hallhattak ugyanerről a témáról.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!