szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Statisztika készült azokról, akik nyugdíjbiztosítással gyűjtenek pénzt az állami nyugdíjuk mellé. A rangsorból kiderül, melyek a legtakarékosabb megyék.

Magyarországon több mint 200 ezren kötöttek eddig nyugdíjbiztosítást, a megtakarítók száma továbbra is dinamikusan nő.

„Mindenkit arra biztatunk, hogy a havi bevételének 10 százalékát adja oda későbbi önmagának – mondta Sipos Csaba, a Nyugdijbiztositas.com vezető pénzügyi tervezője. A cég 3000 fős országos mintán vizsgálta a nyugdíj-megtakarítási szokásokat.

Ebből az derül ki, hogy egy nyugdíjbiztosítással rendelkező magyar átlagosan 44 évesen kezd el félretenni időskorára, és havi átlagban 20 600 forintot szán erre a célra. Az ország regionális különbségei miatt érdemes megyei bontásban is vizsgálni az átlagos havi megtakarítást, ami 17 200 forinttól egészen 24 700 forintig terjed. Ha rangsorba állítjuk a megyéket, akkor Baranya, Zala és Hajdú-Bihar vezeti a listát, és Vas, Békés, illetve Somogy megye zárja.

©

Az igazságosabb rangsorolás miatt érdemes azt is megnézni, hogy a megyei átlagos megtakarítás hány százalékát teszi ki a helyi átlagbéreknek, és a sorrend rögtön megváltozik. Az előző rangsorban ötödik főváros így az utolsó helyre csúszik a második összesítésben: hiába tesznek félre Budapesten havi átlagban 22 ezer forintot, ha itt az átlagbérek egyébként jóval magasabbak, mint az ország többi részén. Szabolcs-Szatmár-Bereg, Zala és Baranya vezeti az erőn felüli megtakarítók listáját: az átlagbérekhez képest itt tesznek félre a legnagyobb arányban a nyugdíjukra.

©

A Nyugdijbiztositas.com statisztikái szerint nem törvényszerű, hogy a magasabb helyi bérek mellé magasabb megtakarítás is társuljon, és az alacsonyabb jövedelmi átlagú megyék sem feltétlen tesznek félre kevesebbet. Láthatóan az emberek többségének a 20 ezer forint körüli havi összeg jelenti azt a lélektani határt, amit még a nyugdíjukra szánnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Máris érkezik a OnePlus olcsón erős androidos telefonjának kihívója

Máris érkezik a OnePlus olcsón erős androidos telefonjának kihívója

Molnár Áron Vidnyánszkyéknak: Tiszteletlenek vagytok és telhetetlenek

Molnár Áron Vidnyánszkyéknak: Tiszteletlenek vagytok és telhetetlenek

A korábbi nátháktól is függ, milyen lefolyású valakinél a Covid-19

A korábbi nátháktól is függ, milyen lefolyású valakinél a Covid-19