szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Felmérte a Pew Research, hogy a mostani vagy az ötven évvel ezelőtti helyzetet ítélik-e jobbnak az emberek.

A magyarok 39 százaléka szerint jobb volt 50 éve, mint most. Eközben csupán 32 százalékuk vélekedik úgy, hogy 1967-hez képest javult az élet Magyarországon – derül ki a Pew Research felméréséből.

A kutatás azt mutatja: az emberek világszerte megosztottak abban, most vagy fél évszázaddal ezelőtt volt jobb az élet. A Pew Research 38 országban összesen 43 ezer embert kérdezett meg erről, Magyarország optimizmusát tekintve az alsó harmadba, a 28. helyre került. Az európai országok közül nálunk csak az olaszok és a görögök pesszimistábbak.

A felmérés igen eltérő eredményeket mutat az egyes országokban. A fejlődést a legpozitívabban a vietnamiak látják, az országban élők közül megkérdezettek 88 százaléka szerint jobb az élet ma, mint 1967-ben. Ezt azért csodálni nem nagyon lehet, hiszen akkortájt épp véres háború zajlott az országban.

Bar chart showing that globally, assessments vary on whether life is better or worse than 50 years ago

A vietnamiakat két másik ázsiai ország követi, az indiaiak és a dél-koreaiak több mint kétharmada is jobbnak ítélte országa helyzetét, mint ötven évvel ezelőtt. Ezek az országok ugyan nem háborúztak ötven évvel ezelőtt, de időközben nagyon komoly gazdasági fejlődést értek el.

A pozitív szemlélet azonban nem csupán távoli országokban lelhető fel: a németek, a hollandok és a svédek kétharmada is így látja. Az amerikaiak már nem ennyire lelkesek: ott csak 41 százalék szerint jobb az élet, 37 százalék szerint azonban rosszabbnak ítéli.

A lista másik végén Venezuelát találjuk: a súlyos válsággal küzdő országban megkérdezettek 72 százaléka szerint romlott az élet. De több európai országban is így gondolják: a görögök 53 százaléka, az olaszok 50 százaléka. A kutatók szerint ez sem véletlen: az itt élők ugyanis abból vonnak le következtetéseket, hogy jelenleg az országban gazdasági válság van, nem azzal foglalkoznak, hogy időközben mekkora fejlődés ment végbe – akár a megkérdezettek saját életminőségét tekintve is.

Mint láttuk, Európában is eltérő véleményeket fogalmaztak meg, de még a régióban is. A lengyelek 62 százaléka látja úgy, hogy javult az élet az országban.

A kutatók szerint nem csak a gazdasági helyzet, de az is befolyásolja a véleményt, hogy ki mennyire iskolázott – ám nem feltétlenül ugyanabban az irányban. A lengyeleknél például a kevésbé iskolázottabbak 19 százalékponttal kevesebben látják fényesnek a jelent, Nigériában és Törökországban viszont épp ellenkezőleg, az iskolázatlanabbak optimisták.

A politikai nézetek is befolyásolják a véleményt. A populizmus például szorosan összefügg az idealizált múlt iránt érzett nosztalgiával – fogalmaznak a kutatók, akik ezt több nyugat-európai országban is tapasztalták. A németeknél az AfD, a franciáknál a Nemzeti Front, a hollandoknál a PVV, a briteknél pedig a UKIP hívei jóval nagyobb arányban festenek maguk elé szebb képet a múltról.

A kutatásról a Pew Research oldalán olvashat bővebben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hazai pálya: Mit keresett Sobri Jóska ott, túl a kidőlt fán? (videó)

Hazai pálya: Mit keresett Sobri Jóska ott, túl a kidőlt fán? (videó)

100 millió dollárt ajánlott fel Elon Musk a legjobb szén-dioxid-kivonó eljárásért

100 millió dollárt ajánlott fel Elon Musk a legjobb szén-dioxid-kivonó eljárásért

Cser-Palkovics: Nem a kormány vonja el a forrásokat

Cser-Palkovics: Nem a kormány vonja el a forrásokat