szerző:
hvg.hu

A sokadik határidő közeleg, megoldás még mindig nincs.

Vasárnapig kapott határidőt a brit kormányfő arra, hogy benyújtsa végső ajánlatát Brüsszelnek a szigetország EU-ból való kilépésének feltételeivel kapcsolatban. A válásról való megegyezést szabta az EU feltételéül annak, hogy megkezdődhessen a tárgyalás a Brexit utáni viszonyról, az előző végső határidő pedig péntek volt, miután kiderült: az azt megelőző végső határidőre, hétfőre benyújtott brit kormányjavaslat nem aratott sikert az Egyesült Királyságban.

Azt valószínűleg a tárgyalófelek sem gondolták volna, hogy a legnagyobb fejtörést az ír-északír határ rendezése okozza majd. Ám amikor Theresa May hétfőn azt közölte: itt a megoldás az lesz, hogy a nagypénteki békemegállapodás, illetve az EU jelenlegi rendje szerint tartják nyitva a határt, abból a skótok és a londoniak azt olvasták ki, hogy az északírek effektíve benn maradhatnak az EU-ban, a kormány északír koalíciós partnere pedig azt, hogy ottfelejtik őket, pedig nem szeretnének ott maradni a sziget déli felével, vagyis az EU-tag Írországgal.

Margaritisz Szkínasz, az Európai Bizottság szóvivője a szokásos déli sajtótájékoztatón jelentette be az újabb halasztást, és azt is jelezte, May-t bármikor szívesen látják. „Itt dolgozunk éjjel-nappal, vasárnap is” – fogalmazott.

Azt azonban elutasította, hogy még jövő héten is folytathatnák az egyezkedést. A brit kormány korábban ezt kérte, mondván, a tárgyalások folytatásáról döntő EU-csúcs úgyis csak csütörtökön kezdődik. Szkínasz szerint időt kell hagyni a tagországoknak. Annyi azért belefér, hogy a vasárnap éjfélt londoni idő szerint számítsák – tette hozzá a szóvivő.

Londonban közben a sokadik kormányválság érik, miután az elmúlt napokban kiderült:

  • May nem egyeztetett a kabinet tagjaival arról, milyen javaslatot nyújt be Brüsszelnek és Dublinnak az ír határrendezésről
  • a kormány nem készített hatástanulmányt a hard Brexit, vagyis az uniós belső piacból való kiválás gazdasági következményeiről
  • a kormány Brexit-hívő tagjai, például Boris Johnson élesen bírálják May-t az engedékenysége miatt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Sokan elveszítik állásukat az autóiparban, mások viszont örülhetnek

Sokan elveszítik állásukat az autóiparban, mások viszont örülhetnek

Lerohant a rendőrség öt videojátékos csalót Ausztráliában

Lerohant a rendőrség öt videojátékos csalót Ausztráliában

A BKK és a BKV is csatlakozott az előzési oldaltávolságról szóló kampányhoz – fotók

A BKK és a BKV is csatlakozott az előzési oldaltávolságról szóló kampányhoz – fotók

Ez jól jöhet: így töltheti le a számítógépére a Gmailről az összes eddigi e-mailjét

Ez jól jöhet: így töltheti le a számítógépére a Gmailről az összes eddigi e-mailjét

Arany Ferrarit valaki? Mielőtt Austin Powers elviszi

Arany Ferrarit valaki? Mielőtt Austin Powers elviszi

Beismerte tettét a bolgár újságírónő meggyilkolásával gyanúsított férfi

Beismerte tettét a bolgár újságírónő meggyilkolásával gyanúsított férfi