szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár még nem kezdődött el az új paksi atomerőmű építése, de a kivitelezéssel megbízott orosz atomvállalat, a Roszatom már több mint harminc témában írt ki beszerzéseket a Paks II.-vel kapcsolatban. Több mint 10 magyar céggel szerződést is kötöttek.

Jellemzően irodát adnak bérbe a magyar nyertesek, számítástechnikai és irodai eszközöket értékesítenek, tolmácsolnak, könyvelnek vagy jogi szolgáltatásokat nyújtanak a Roszatomnak - írja a Direkt36, a cikk a 444.hu-n jelent meg.

A két legnagyobb tétel - az új blokk turbináinak beszerzése illetve egy tanácsadói munka - győztese még nem ismert. Néhány győztes:

  • Jogi szolgáltatásra a Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Irodával kötött 52,6 millió forintos keretösszegű szerződést a Roszatom, az iroda dolgozott az Ubernek, Heinrich Pecinával is kapcsolatban voltak.
  • Fordításra a Roszatom leányvállalata 4,3 millió forintért egy kisebb paksi céggel, az N. Roland Fordító és Irodai Bt.-vel szerződött, a cég 2005 óta fordít az erőműnek. A tulajdonos-cégvezető Nagy Roland részvényese annak a követeléskezelő cégnek, amelynek megjelenése előtt Lévai Anikó unokaöccse, Szeghalmi Márk Ádám volt az egyik vezetője. Nagy azt mondja, nem ismeri Szeghalmit, a követeléskezelővel egy barátja révén került kapcsolatba.
  • Bár jellemzően komolyabb referenciákkal rendelkező cégektől vett számítástechnikai és irodai eszközöket az orosz cég, egy kivétel van: az idén márciusban alapított Ulpin Kft.-től vett 4,3 millió forintért harminc laptopot és 4,6 millió forintért nyomtatópapírt. A cégnek se honlapja, se nyilvánosan elérhető telefonszáma nincs, a soroksári címére van viszont bejegyezve a Belvárosi Vendéglátóipari Kft. is, amelytől 75 darab monitort vásároltak az oroszok 4,4 millió forint értékben. Utóbbi cég tulajdonosa, Gáspár Gergely a Direkt36-nak azt mondta, fő tevékenységük a vendéglátás, de kereskedelemmel is foglalkoznak.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ötven rendőr fogja vizsgálni a hálapénzes eseteket

Ötven rendőr fogja vizsgálni a hálapénzes eseteket

Elkezdték a tömeges oltást Oroszországban

Elkezdték a tömeges oltást Oroszországban

Meghalt Timár György Tamás, a Független Kisgazdapárt egykori képviselője

Meghalt Timár György Tamás, a Független Kisgazdapárt egykori képviselője