szerző:
hvg.hu

Az adóügyekkel is foglalkozniuk kell az örökösöknek egy haláleset után, de van, amiben a hivatal segít nekik.

Egy haláleset után az adózás az egyik legutolsó dolog, amivel az elhunyt családja és munkahelye foglalkozni akar, de nincs más választásuk, ezzel is törődni kell. Az Adózóna gyűjtötte össze, mi mindenre kell figyelni ilyenkor.

A halálesetet kötelező bejelenteni az adóhatóságnak is. Ezt megtehetik a hozzátartozók is, de szerencsére általában nem kell ezzel törődniük, megteszik helyettük a hatóságok. Az elhunyt adójának megállapítása az adóhatóság feladata.

Ha az örökös vagy a házastárs az adó megállapításához szükséges adatokat, igazolásokat, iratokat az adóhatóságnak átadja, kérelmére soron kívüli adómegállapítás is lehetséges. Az örököst terhelő adótartozásról, vagy a visszajáró adóról az adóhatóság a hagyatékátadó végzés szerinti örökrész arányában hoz határozatot.

Ha az elhunytnak még tartozott a munkahelye, az örökösök ezt a pénzt is megkapják, de még a ki nem vett szabadságai helyett járó pénzt is kifizetik. Ha egyéni vállalkozóról van szó, akkor az örökösök feladata átadni a pénztárkönyvet és számlákat az adóhatóságnak. További részleteket az Adózóna összeállításában olvashatnak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!