szerző:
MTI

Összesen 12 milliárd euró (3780 milliárd forint) értékben írt alá kereskedelmi szerződéseket csütörtökön Franciaország és Katar – jelentette be Emmanuel Macron francia elnök Tamím bin Hamad ász-Száni katari sejkkel közösen tartott dohai sajtótájékoztatóján.

Katar a megállapodás értelmében további 12 Rafale típusú vadászbombázót vásárol a Dassault Aviation francia repülőgépgyártól az eddigi 24 mellé, illetve 490 páncélozott járművet szándékozik beszerezni a Nexter francia állami fegyvergyártó cégtől. 

Egy másik megállapodás értelmében Doha a Suez francia vízügyi szolgáltatót bízza meg a katari lagúna megtisztításával.

Katar emellett egy 3 milliárd eurós (945 milliárd forintos) szerződést írt alá, amelynek értelmében az SNCF francia állami vasúttársaság és a RATP párizsi tömegközlekedési vállalat új metró- és villamoshálózatot épít ki és fog üzemeltetni a katari fővárosban, Dohában és a tőle északra tervezett Luszail városban.

"Összesen közel 12 milliárd euró a ma aláírt összeg, amely alátámasztja gazdasági együttműködésünk közelségét" – mondta a sajtótájékoztatón a francia elnök a megállapodásokkal kapcsolatosan.

A francia elnök az elmúlt hónapokban számos kezdeményezést tett az afrikai és arab országok válságainak megoldására, a Perzsa(Arab)-öböl menti válságban pedig közvetítőként próbált fellépni Katar és a diplomáciai kapcsolatokat vele megszakító országok között.

A válság júniusban pattant ki azután, hogy Bahrein, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, valamint Egyiptom, Líbia, Jemen, Mauritánia, Mauritius és a Maldív-szigetek június 5-én bejelentették, hogy megszakítják diplomáciai kapcsolataikat Katarral, azt állítva, hogy annak vezetése terroristákat támogat, együttműködik Iránnal, és beavatkozik a belügyeikbe.

Doha mindig tagadta az ellene felhozott vádakat.

"Az Öböl stabilitásának visszaállítása elsődleges számunkra, mert sok barátunk van itt" – jelentette ki a francia elnök. "A mi kívánságunk az, hogy gyors megoldást találjunk a mai helyzetre" – tette hozzá.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Dobrev Klára is megszólalt a gruevszki ügyben

Dobrev Klára is megszólalt a gruevszki ügyben

Prostitúciós botrány a Jobbikban?

Prostitúciós botrány a Jobbikban?

Gulyás Gergely nem volt hajlandó Gruevszkiről beszélni

Gulyás Gergely nem volt hajlandó Gruevszkiről beszélni

Alakul az új PlayStation? A Sony levédetett egy érdekes kontrollert

Alakul az új PlayStation? A Sony levédetett egy érdekes kontrollert

Késői, ködös üzenet - Princz Gábor halálára

Késői, ködös üzenet - Princz Gábor halálára

Akadálymentes lesz a nemzeti konzultáció

Akadálymentes lesz a nemzeti konzultáció