szerző:
Zelki Benjámin

Javában zajlik Budapest egyik legrégebbi közparkjának átalakítása: a fákat már kivágták, most a Közszolgálati Egyetem építgeti a számára szükséges intézményeket az Orczy-kertben. Azonban ígérik, a park továbbra is látogatható marad, sőt még jobb is lesz.

Miközben a választásokig leállították a népszerűtlen városligeti múzeumok, illetve a Római-partra tervezett mobilgát építését, gőzerővel haladnak a munkák Budapest egy harmadik, kevésbé népszerű, ám kétszáz éves parkjának átalakításán.

A kormány egy 2012-es határozattal a Nemzeti Közszolgálati Egyetem birtokába juttatta az Orczy-parkot, hogy itt hozhassák létre az új Ludovika Campust. Mire a projekt lezárul, az egykori Orczy-parkot teljesen körülépítik az egyetem épületeivel.

Az Orczy-kertben a számítások szerint már a 400-at közelíti a Ludovika Campus építkezései miatt kivágott fák száma.

Az NKE sajtóosztálya azonban kérdésünkre nyomatékosította: a projekt keretében az Orczy-park teljes felújításon esik át, és a munkák végeztével ismét birtokba vehetik azt a parkhasználók.

Orczy-parkból Ludovika Campus

A Nagyvárad tér felől már a Campus tér felirat fogadja az Orczy-parkba érkezőket
©

A kormány 2012-ben hozta létre új, hozzá hű államigazgatási elitjének képzésére a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet. Azóta mintegy 50 milliárd forinttal támogatták meg az NKE Ludovika Campusának különböző fejlesztéseit – nagyrészt közpénzből, noha jelentős uniós támogatást is kapott az egyetem. Talán mondani sem kell, hogy a komplexumok felhúzását a stadionépítések két nagy sikercége, a ZÁÉV, illetve a Magyar Építő Zrt. nyerte.

Először az Orczy-kerthez csatoltak több olyan korábban kihasználatlan területet, melyek a kezdeti időben ugyan a park részét képezték, ám a szocializmusban leválasztották és beépítették őket. Ilyenek a SOTE gazdasági épületei, illetve a BKV egykori buszgarázsa. A Liget-projektből ismerős módszer szerint azonban az így megszerzett területeket nem parkosították, hanem a régi épületek helyére újakat húztak fel a kormány kedvenc egyeteme számára.

Istálló a belvárosba, sportcsarnok a parkba

A kormány előszeretettel épít sportlétesítményeket, illetve a hatalmat szimbolizáló egyetemeket és múzeumokat zöldfelületekre. Elég, ha felidézzük példának a Városligetbe tervezett hatalmas múzeumokat, a Népligetbe megálmodott Fradi-sportlétesítményeket, vagy a Dagály fürdő fái helyére felhúzott Duna Arénát – ebbe a sorba illeszkedik az Orczy-park Ludovika Campusszá alakítása is.

Kicsit belelógott az épület a parkba, maradhat?
©

2012 óta két oktatási épületet és egy kollégiumot húztak fel az Orczy-park területén, és most van folyamatban egy sportcsarnok és egy lovarda építése – tudtuk meg az NKE sajtóosztályától. Igen, egy lovardáé, amint az egyetem honlapján írják: a lovassport újbóli felvirágoztatása érdekében kiemelt kormányzati cél, hogy a campuson fedett lovardát, huszonöt bokszot magában foglaló lóistállót, nyitott karámot, a campust körülívelő lóvasutat és díjugrató pályát alakítsanak ki.

Az is nehezen érthető, hogy miért kell egy sokadik sportkomplexumot felépíteni éppen egy újabb zöldfelületre, de a legkevésbé indokolható az egész Ludovika Campus projektben a régi lovarda visszaállítása. Az Orczy-park XIX. századi megalapításakor még a város szélének számított, ma azonban a sűrűn beépített belváros pereme, ahol hatalmas szükség van minden zöldfelületre, semmi nem indokolja itt egy lovarda létrehozását, annak helyén viszont több száz fát lehetett volna ültetni.

Nő a zöldfelület, mégis kevesebb a fa

Mivel a ma 26 hektáros parkhoz tízhektárnyi, korábban nem látogatható új területet csatoltak hozzá, így a beruházás végére a park zöldfelülete a statisztika szerint növekményt mutat.

Ez azonban csalóka, mert a munkálatok miatt a parkban 2013 októberében kivágtak 131 fát, tavaly júniusban pedig újabb 146-ot távolítottak el. Jakabfy Tamás józsefvárosi LMP-s képviselő azonban lapunknak azt mondta, több kisebb fakivágási hullám is volt, amely nem kapott nyilvánosságot. Így becslése szerint már a 400-at közelíti a parkban kivágott fák száma, ami a korábban 2-3000 egyedet számláló parki állománynak igen jelentős részét képezi. Több fa ráadásul csak esztétikai okokból lett kiirtva.

A Google Earth adatai alapján készített képpár az Orczy-kert 2012 és 2017 közötti zöldfelületi-változását jeleníti meg. Remekül látszik a lombkorona méretének csökkenése, illetve a beépített terület növekedése:

A fákat ráadásul nem is pótolták teljeskörűen. Az egyetem is elismeri honlapján, hogy az Orczy-park és a lovarda területén kivágott 146 fát 666 db, 8 cm törzsátmérőjű fiatal fával kellett volna pótolniuk – azonban csak 192 ilyen növényt ültetnek el, azokat is a történeti kert területén kívül. A további 474 fát nem pótolják, hanem cserébe 30 millió forint kompenzációs illetéket fizetnek a VIII. kerületi önkormányzatnak. Jakabfy szerint itt is többről van szó, hiszen a többi kivágott fát is pótolni kellett volna, így tudomása szerint már több mint 50 millió forintot kell befizetniük. Akármelyik összeg is a valós, az egyetem 50 milliárd forintos keretéhez viszonyítva nem egy komoly ellentételezésről van szó.

A Ludovika előtt azért vágtak ki fákat, hogy jobban látszódjon az épület
©

A park megújul, továbbra is látogatható lesz

Az Orczy-park a jövőben is közparkként üzemel majd, azaz ahogy korábban is, reggel 6-tól este 10-ig nyitva áll majd az állampolgárok előtt. Sőt, éppen a napokban kezdődik el az Orczy út menti sportpályáknak a felújítása, melyből szintén profitál majd a nagyközönség is – írja kérdésünkre az NKE sajtóosztálya.

A park egy része felújítás miatt zárva
©

A parkot idén év elején zárták le részlegesen felújítás miatt, és jövő áprilisban nyit majd meg teljesen. Mint az NKE írja, a lakosság igényeit szem előtt tartva nem volt olyan időszak, amikor az Orczy-kert legalább egy része ne lett volna elérhető a látogatók számára. Nyártól újra megnyílt a játszótér és hamarosan a park központi részét is átadják majd.

A munkálatok során kicserélték a park teljes közműrendszerét, sor került a tó medertisztítására, a parti védművek újraépítésére. A tavon csónakázni is lehet majd, partján pedig kávézó és új közösségi tér létesül.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!