Magyar minőség: a halakra is védjegyet csapnak

Új védjegyet vezet be a Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet a magyar hal minőségének garantálására.

  • MTI MTI
Magyar minőség: a halakra is védjegyet csapnak

A Minőségi magyar hal tanúsító védjegynek köszönhetően a fogyasztók könnyen megkülönböztethetik a magyar minőségű halat más halféleségektől, haltermékektől, különösen a tengeri halaktól – mondta a kezdeményezésről Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

A védjegyet a terméklánc bármely szereplője megszerezheti felmenő rendszerben, ha megfelel a feltételeknek.

A tanúsítványt élő halra, valamint feldolgozottnak nem minősülő haltermékekre, így halhúsra lehet használni, halkonzervre még nem. A termelésnek és feldolgozásnak Magyarországon kell történnie, amelyhez a szaktárca technológiai kritériumokat ír elő.

A minőségi kritériumokat pontyra, afrikai harcsára, fogassüllőre és pisztrángra határozták meg.

Útmutató cégvezetőknek

Útmutató cégvezetőknek

Aktuális pályázatok

2025. július 10-én lezárult a „Minden vállalkozásnak legyen saját honlapja” pályázat. Július 15-étől új forgóeszköz-finanszírozási lehetőség nyílt meg a feldolgozóipari mikro- és kisvállalkozások számára.