szerző:
hvg.hu

Kampányt indított diszkrimináció miatt egy Nagy-Britanniában élő 35 éves lengyel férfi, mert Oxford grófságban egy horgászparadicsom bejáratánál ez van kiírva egy táblára: Tilos a járműforgalom, lengyel és más kelet-európai horgászok belépése nem megengedett, gyerekek és kutyák sem léphetnek be.

A londoni Guardian tudósítója felhívta a brit cég központját Oxford grófságban, és ezt a választ kapta: most tél van, nem fogadunk horgászokat. A felirat továbbra is kint van, de kinek mi köze hozzá: ez magánterület! Rado-Papiewski, aki évek óta él Nagy-Britanniában, a hatóságokhoz is fordult már ebben a furcsa diszkriminációs ügyben, de elutasították, mondván magánterületen mindenki azt ír ki, amit akar.

Van egy tízéves kisfiam. Imád horgászni. Mit mondjak neki?


– kérdi a lengyel férfi, aki nem hagyja annyiban a dolgot, országos kampányt indít a diszkrimináció miatt. A horgászok szövetsége támogatja. Annak ellenére, hogy tisztában vannak vele: a diszkrimináció nem teljesen alaptalan. A lengyel és kelet-európai horgászok ugyanis a kifogott halat megsütik és megeszik. Nagy-Britanniában viszont vissza kell dobni a halat a vízbe, ha védett halfajról van szó.

 A kelet-európai bevándorlókkal szemben fokozódott az ellenséges hangulat a Brexit-népszavazás után. Egy lengyel férfit agyon is vertek pusztán azért, mert a kiejtése alapján megállapították London rossz hírű külvárosában, hogy a felmenői nem britek voltak. Akkor Boris Johnson külügyminiszter elutazott Varsóba, hogy megnyugtassa a lengyel közvéleményt: biztonságban van a lengyel kolónia Nagy-Britanniában. Több mint 800 ezer lengyel él jelenleg a szigetországban, ők alkotják a legnagyobb külföldi közösséget, megelőzve az indiaiakat. Sok brit munkás úgy érzi, hogy a lengyelek és más kelet-európaiak elveszik amunkáját, mert olcsóbban is elvállalnak sokmindent, amire a helyiek kevésbé hajlandók.

A Brexit-tárgyalások egyik kritikus pontja a Nagy-Britanniában élő uniós polgárok ügye. A lengyel kormány abban reménykedik, hogy sok jó szakember hazatér, mert nem vállalja az életet a Brexit utáni Nagy-Britanniában. A varsói kormány reményei egyelőre nem váltak valóra: a döntő többség kivár. Van, aki már döntött mint Rado Papiewski, a lelkes horgász. Ő mindenképp maradni és horgászni akar. Különösen a kisfiának akarja bebizonyítani, hogy a demokrácia őshazájában nem tilthatnak ki valakit egy horgászparadicsomból csak azért, mert Lengyelországban vagy más kelet-európai országban született.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Még izgulhatunk, hogy tényleg újra indul-e Tarlós a főpolgármesterségért

Még izgulhatunk, hogy tényleg újra indul-e Tarlós a főpolgármesterségért

Mesterséges zátonyt csináltak volna autógumikból, de megmérgezték a tengert

Mesterséges zátonyt csináltak volna autógumikból, de megmérgezték a tengert

Megvan, mikor jön Erdogan Budapestre

Megvan, mikor jön Erdogan Budapestre

A Toyota a legnagyobb hibridevangélista, azért nézzék meg, mivel jár a vezére

A Toyota a legnagyobb hibridevangélista, azért nézzék meg, mivel jár a vezére

Szalah kapta a Puskás-díjat, az övé az év legszebb gólja – videó

Szalah kapta a Puskás-díjat, az övé az év legszebb gólja – videó

Mit tehet az örökös, ha szerinte félreárazták a rá hagyott ingatlant?

Mit tehet az örökös, ha szerinte félreárazták a rá hagyott ingatlant?