szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyre több vidéki térséget tekintenek magukénak kormánypárti politikusok.

A magyar társadalom feudalizálódását jelzi, ahogyan egyre több vidéki térséget tekintenek a saját hűbérbirtokuknak fideszes politikusok. Kivételezett helyzetük Orbán Viktor kegyétől függ, így rá alattvalói áhítattal tekintenek, közben pedig bizonygatják, hogy ennek a kapcsolatnak a révén tudnak sok mindent kijárni – olvasható a HVG 148 oldalas karácsonyi duplaszámában.

Mezőkövesden és környékén például Tállai András az úr. A városka pedig nem tudott kitörni a híres fürdője révén sem, kevés a színvonalas szálláshely, a főtér iskolájáról omlik a díszvakolat, de legalább van felújított katolikus iskola és a Kádár-kockaházak mellett NB I.-es stadion. Hasonló példa Kisvárda is, Seszták Miklós fejlesztési miniszter városa, ahol épp a választásra adják át a stadiont.

Karcag sem panaszkodhat arra, hogy kicsi súlya volna a politikában: a városnak két minisztere is van. Varga Mihály azonban ritkábban látogat el oda, egy helybéli úgy fogalmazott a HVG-nek, „ha hűbéri rendszerről beszélünk, akkor Fazekas a kiskirály nálunk”. A városban a karácsonyi vásár idén már elmarad, mert nem volt kereslet az ott árusított termékekre, sokan külföldre mennek, az orvoshiány pedig már akkora, hogy a kórházban sorra zárják be az osztályokat. De legalább megkapták a milánói világkiállítás után a Sámándob-épületet.

Kecskeméten a Matolcsy–Szemerey család a valódi potentát – igaz, Szemereyné Pataki Klaudia polgármesterről az ellenzék is elismeri, hogy önállóbb, mint az átlagos hűbéres fideszesek. Baranyában hiába került fenyődíszre Hoppál Péter fotója, a legfontosabb embernek a mohácsi Bánki Eriket, a Fidesz regionális igazgatóját tartják. A Velencei-tó környékén pedig L. Simon Lászlóról mondták azt: „a felszínen nem látszik, de mindenen rajta tartja a kezét”.

És persze Felcsút: ha a többi vidéki hatalmasság az udvar hűbérese, akkor Mészáros Lőrinc az uralkodó intézője. Az utóbbi két évben szinte minden hétre jutott egy felvásárlás, de legalább egy cégalapítás, ha pedig folytatódik ez a gyarapodási sebesség, akkor a kérdés csak az, hogy már 2018-ban vagy csak 2019-ben előzi meg az egykori gázszerelő a leggazdagabb magyarok listáján Csányi Sándort.

Részleteket a HVG 148 oldalas karácsonyi duplaszámában olvashatnak.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Történelmi győzelmet aratott Hamilton

Történelmi győzelmet aratott Hamilton

Négy vidéki városban emelkedik a víruskoncentráció a szennyvízben

Négy vidéki városban emelkedik a víruskoncentráció a szennyvízben

Máris reagált Gulyás Gergely kijelentésére az SZFE diákja

Máris reagált Gulyás Gergely kijelentésére az SZFE diákja