szerző:
hvg.hu

Egyre több vidéki térséget tekintenek magukénak kormánypárti politikusok.

A magyar társadalom feudalizálódását jelzi, ahogyan egyre több vidéki térséget tekintenek a saját hűbérbirtokuknak fideszes politikusok. Kivételezett helyzetük Orbán Viktor kegyétől függ, így rá alattvalói áhítattal tekintenek, közben pedig bizonygatják, hogy ennek a kapcsolatnak a révén tudnak sok mindent kijárni – olvasható a HVG 148 oldalas karácsonyi duplaszámában.

Mezőkövesden és környékén például Tállai András az úr. A városka pedig nem tudott kitörni a híres fürdője révén sem, kevés a színvonalas szálláshely, a főtér iskolájáról omlik a díszvakolat, de legalább van felújított katolikus iskola és a Kádár-kockaházak mellett NB I.-es stadion. Hasonló példa Kisvárda is, Seszták Miklós fejlesztési miniszter városa, ahol épp a választásra adják át a stadiont.

Karcag sem panaszkodhat arra, hogy kicsi súlya volna a politikában: a városnak két minisztere is van. Varga Mihály azonban ritkábban látogat el oda, egy helybéli úgy fogalmazott a HVG-nek, „ha hűbéri rendszerről beszélünk, akkor Fazekas a kiskirály nálunk”. A városban a karácsonyi vásár idén már elmarad, mert nem volt kereslet az ott árusított termékekre, sokan külföldre mennek, az orvoshiány pedig már akkora, hogy a kórházban sorra zárják be az osztályokat. De legalább megkapták a milánói világkiállítás után a Sámándob-épületet.

Kecskeméten a Matolcsy–Szemerey család a valódi potentát – igaz, Szemereyné Pataki Klaudia polgármesterről az ellenzék is elismeri, hogy önállóbb, mint az átlagos hűbéres fideszesek. Baranyában hiába került fenyődíszre Hoppál Péter fotója, a legfontosabb embernek a mohácsi Bánki Eriket, a Fidesz regionális igazgatóját tartják. A Velencei-tó környékén pedig L. Simon Lászlóról mondták azt: „a felszínen nem látszik, de mindenen rajta tartja a kezét”.

És persze Felcsút: ha a többi vidéki hatalmasság az udvar hűbérese, akkor Mészáros Lőrinc az uralkodó intézője. Az utóbbi két évben szinte minden hétre jutott egy felvásárlás, de legalább egy cégalapítás, ha pedig folytatódik ez a gyarapodási sebesség, akkor a kérdés csak az, hogy már 2018-ban vagy csak 2019-ben előzi meg az egykori gázszerelő a leggazdagabb magyarok listáján Csányi Sándort.

Részleteket a HVG 148 oldalas karácsonyi duplaszámában olvashatnak.

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Jön a tél, Budapesten is elindult a távfűtés

Jön a tél, Budapesten is elindult a távfűtés

El akarták vinni a hajléktalant a Képviselői Irodaháztól, mert rossz helyen árulta a Fedél Nélkült

El akarták vinni a hajléktalant a Képviselői Irodaháztól, mert rossz helyen árulta a Fedél Nélkült

Bátor dologra készül a Skoda, betámadja a Volkswagen Golfot

Bátor dologra készül a Skoda, betámadja a Volkswagen Golfot

Megszüntetné a Fidesz a lakástakarékok állami támogatását

Megszüntetné a Fidesz a lakástakarékok állami támogatását

Megkezdődött az új Audi A1 gyártása: csak 5 ajtóval és dízel nélkül

Megkezdődött az új Audi A1 gyártása: csak 5 ajtóval és dízel nélkül

Kiskunfélegyházán lehet az új magyar fegyvergyár

Kiskunfélegyházán lehet az új magyar fegyvergyár