szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy hivatali visszaélésekkel foglalkozó szervezet szerint olcsóbban szállítottak norvég lucfenyőt a New York-i Rockefeller Centerhez, mint műfenyőt Belgrád belvárosába.

Botrány robbant ki a belgrádi belvárosi karácsonyfa miatt: a város 83 ezer eurót fizetett ugyanis érte.

A hivatali visszaéléseket vizsgáló Pistaljka nevű szervezet hívta fel a figyelmet arra, hogy a 18 méter magas műanyag fát a kötelező pályáztatás lezárása előtt állította fel a Keep Light belgrádi cég. A vállalkozás készíti a város karácsonyi fénydekorációját is.

Sinisa Mali polgármester csütörtökön bejelentette, hogy felbontja a fára kötött szerződést, bár azt már felállították.

A Pistaljka kiemelte: a gyéren díszített belgrádi műanyag fa 83 ezer euróba (25 millió forint) került, a New York-i Rockefeller Center előtt álló, bőségesen felékesített norvég lucfenyőt viszont 62 ezer euró alatti áron szerezték be.

"Meglepődtem a számokon" – ezt mondta Mali újságíróknak, majd állította: nem tudott a beszerzési folyamatról. A polgármester hozzátette azt is, hogy minden pénzt, amelyet kifizettek a Keep Lightnak, visszatérítenek.  

Nem ez az egyetlen vita Belgrád karácsonyi és újévi dekorációjáról. A hatóságok idén úgy döntöttek, hogy a belvárost már szeptember 29-én ünnepi díszbe öltöztetik, ami a belgrádiak heves tiltakozását váltotta ki. Szerbiában az ortodox karácsonyt csak január 7-én ünneplik.

Rómában is gondok akadtak az idei karácsonyfával: a 21 méter magas fenyőnek december végéig kellene ékesítenie a Piazza Veneziát, de már az ünnepek előtt elpusztult. A fenyőfát az észak-olaszországi Val di Fiemme ajándékozta az olasz fővárosnak, és Róma önkormányzata több mint 40 ezer eurót fizetett azért, hogy a fővárosba szállítsák és felállítsák.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Spacex már a fegyverkezési versenyből sem tud kimaradni

A Spacex már a fegyverkezési versenyből sem tud kimaradni

Megnövelték az összes Tesla hatótávját

Megnövelték az összes Tesla hatótávját

Tovább tüntetnek Netanjahu ellen Izraelben

Tovább tüntetnek Netanjahu ellen Izraelben