szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy mátészalkai sertéstelep megmentéséről ír a szerdai Népszava. A cég helyzete azután rendeződött gyorsan, hogy a tulajdonostársak között megjelent Kósa Lajos édesanyja.

Nem tudni, milyen forrásból, de egyre nő Kósa Lajos rokonainak vállalkozásbirodalma – állítja a Népszava. A lap szerdai számában azt írják, hogy a tárca nélküli miniszter egészségügyi nyugdíjas édesanyja tavalyelőtt egy mátészalkai sertéstelep felét vette meg.

A cikk szerint Kósa Lajos 82 éves, korábban védőnőként és bölcsődei vezetőként dolgozó édesanyja a család egyik távolabbi, mezőgazdász rokonától vette meg a Méker Kft. nevű, főtevékenységként sertéstenyésztéssel foglalkozó cég fele üzletrészét. Az adásvétellel kapcsolatban 2015 nyarán, a Parlament közelében található Hold utcában egyeztettek az érintettek egy ügyvédi irodában – tették hozzá.

A sertéstelep korábbi tulajdonosainak jóval több köze volt a sertésekhez. Már a nagypapájuk is állattenyésztési telepet vezetett, a Méker Kft. elődjének tekinthető családi vállalkozást, a Szalka-Pig Kft.-t pedig még 1994-ben alapította akkori üzlettársával Szatmárhús Kft. néven a korábban téeszelnökként dolgozó Szilágyi János. A céget szorosan családi kézben tartották, 2005 óta nem volt "külsős" tulajdonostársuk – olvasható a lapban.

A vállalkozás viszonylag jól ment, aztán egy régi hitel miatt likviditási gondjai támadtak. A kölcsönt még a Regionális Fejlesztési Finanszírozó Zrt.-től (RFF) vették fel egy korábbi beruházásra.

A Szalka-Pig 2013-ra nagyjából összeomlott, az eredményük negatívba fordult, a tartozásaik megugrottak. A nyíregyházi bíróság 2014 júniusában elrendelte a Szalka-Pig felszámolását, annak 220 milliós jelzálogjoggal terhelt mátészalkai sertéstelepét a felszámoló dobra verte, de a meghirdetett áron nem volt rá jelentkező.

Végül 2015 elején azonban úgy tűnt, mégis lehet valami megoldás. Az egyik Szilágyi-fiúnak volt egy egy zöldség-gyümölcsös kereskedőcége a szomszédos Jármiban. Ez volt a Méker Kft., amelynek főtevékenységét 2015 februárjában sertéstenyésztésre változtatták. Majd 2015 nyarán belépett tulajdonosként Kósa Lajos édesanyja, és később bejelentették: októberben a Szalka-Pig meg tudott állapodni a hitelezőivel, tovább működhet.

A Népszavának Szilágyi Gábor telefonon azt mondta: a Méker azon az áron vette meg a sertéstelepet, amivel a Szalka-Pig tartozott. Arról azonban nem beszélt, miből fizették ki a vételárat.

2014-ben a Mékernek pár tízezres tőkéje és kétszáztízezres eszközállománya volt ugyanis, majd 2015 végén, Kósáné belépése után már 67 millióra ugrott a saját tőkéje. Belekerült tehát valahonnan 47 millió forint.

A Mékerben Kósa Lajos édesanyjának a feles tulajdonrésze mellett a két Szilágyi fiúnak van egyaránt 25 százalékos érdekeltsége. A sertésvállalkozás tavaly már 30 milliós tiszta profitot ért el.

A Népszava emlékeztet: Kósa felesége, Porkoláb Gyöngyike idén márciusban egy cég jegyzett tőkéjének értékén, hatmillió forintos áron vett meg egy sokkal magasabb piaci értékű vállalkozást. A Tócó-Pece Kft. korábbi tulajdonosa Fiák István, az az ügyvéd, akinek az irodájában a Méker Kft.-t érintő találkozó zajlott 2015 nyarán. Az ügyvéd azóta cégbírósági ügyekben képviseli Kósa Lajos édesanyjának érdekeltségét. Amikor Kósa Lajos felesége megvette a Tócó-Pece Kft.-t, azt anyósa lakcímére jegyezték be – teszik hozzá a cikkben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nőies-e még a nő, aki felvállalja: ugyanúgy vannak emésztési szakaszai, mint egy férfinek?

Nőies-e még a nő, aki felvállalja: ugyanúgy vannak emésztési szakaszai, mint egy férfinek?

Másodszor is karanténba került egy óvodáscsoport Pécsen

Másodszor is karanténba került egy óvodáscsoport Pécsen

A diákok harmada nem fért hozzá a távoktatáshoz, az EP a digitális szakadék felszámolását kéri

A diákok harmada nem fért hozzá a távoktatáshoz, az EP a digitális szakadék felszámolását kéri