szerző:
HVG

A HVG információi szerint már papírra vetett jogszabálytervezetek gondoskodnak arról, hogy az állami erdészeti cégek a választások után a kormányhoz közel álló üzletemberek kezébe kerüljenek.

A forgatókönyv kísértetiesen hasonlít ahhoz, ami az első Orbán-kormány idején, 2001-ben történt a piszkos tizenkettőnek nevezett állami gazdaságokkal. Abban az esetben sem a földek voltak először a célkeresztben – azt az akkori jogszabályok nem is tették volna lehetővé -, hanem maguk az állami agrárcégek.

A harmadik Orbán-kormány most ezt készíti elő a 22 állami erdőgazdasággal, amelyek éppen a napokban kaptak 2,9 milliárd forintot, hogy felújítsák a vadászoknak fenntartott szálláshelyeiket.

A privatizáció előkészületének tekinthető, hogy az elmúlt időszakban az erdészetek felügyelőbizottságában a Fidesz és a kormányfő legbelső környezetéhez tartozó emberek jelentek meg. Október végén a Nyírerdő fb-tagja lett Papcsák Ferenc volt zuglói polgármester, de már korábban is voltak hasonló megbízások. Így érkezett a keszthelyi Fidesz-KDNP-s volt képviselő, Sáringer-Kenyeres Tamás a Bakonyerdőhöz, a dél-alföldi Dalerdhez pedig Mészáros Kálmán, aki Tiborcz Istvánnal közös alapítója volt az Eliosnak.

A HVG e heti száma az agrárium megszállása mellett sorra veszi azokat az ágazatokat, ahol a kormányhoz közel álló üzletemberek további befektetésekre készülnek 2018-ban.

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Feltuningolták Jumurdzsákékat, megint moziba kerül az Egri csillagok

Feltuningolták Jumurdzsákékat, megint moziba kerül az Egri csillagok

Eddig tévedésben éltünk, megtalálták a túlsúly valódi okát

Eddig tévedésben éltünk, megtalálták a túlsúly valódi okát

Fülke: "Tarlós legyőzhető"

Fülke: "Tarlós legyőzhető"

Alighogy elnyerte a címet, bezár a világ legjobb bárja

Alighogy elnyerte a címet, bezár a világ legjobb bárja

Cseh mini divatterepjáró: kistestvért kap a Skoda Karoq és Kodiaq

Cseh mini divatterepjáró: kistestvért kap a Skoda Karoq és Kodiaq

Magyar eszközök is lesznek az első európai diákműholdon

Magyar eszközök is lesznek az első európai diákműholdon