szerző:
hvg.hu

A kormány körülbelül 70 ezer vállalkozást szeretne a kiva szerinti adózásra rábeszélni a szabályok átírásával.

Nagyjából 70 ezer vállalkozásnak lehet érdemes 2018-tól áttérni a kiva szerinti adózásra – így számol legalábbis az NGM. A tavaly őszi adótörvény-módosításokkal elsősorban a veszteségleírási szabályokat írták át. Ezeket már az idei adóbevallás elkészítésekor is alkalmazni kell. Az Adózóna ezeket a szabályokat gyűjtötte most össze.

Általánosságban véve azoknak a cégeknek lehet vonzó a kiva, ahol jelentős a bérköltség. De azok is gondolkozhatnak ezen, ahol a nyereséget nem fizetik ki osztalékként, hanem visszaforgatják.

A törvény az új beruházásoknál a korábbinál előnyösebb szabályozást tartalmaz a veszteségleírásban. Most már új beruházás esetén a beruházás tárgyévi kifizetésének összegéig lehetőség nyílik az azonnali veszteségleírásra.  Az továbbra sem feltétel, hogy az új beruházást az adóévben rendeltetésszerűen használatba vegyék. További részleteket az Adózóna cikkében olvashatnak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!