szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Van egy jó és egy rossz híre is az adósságszinttel foglalkozó elemzésnek.

A globális adósság 233 ezer milliárd dollárra nőtt 2017 harmadik negyedévében, ez 16 ezer milliárddal több, mint 2016 végén, és a valaha volt legmagasabb szint – írja az Institute of International Finance (IFF) elemzése alapján a Bloomberg.

A magánadósság rekordszintre nőtt Kanadában, Franciaországban, Hongkongban, Dél-Koreában, Svájcban és Törökországban is.

Jó hír viszont, hogy a bruttó össztermék még ennél is gyorsabban nőtt az elmúlt időszakban, így az adósság aránya némileg csökkent az egy évvel korábbi rekordhoz képest. Kevésnek azért így sem tűnik: most a GDP 318 százalékát teszi ki az adósság szintje, ez 3 százalékponttal kevesebb a 2016 harmadik negyedévi szintnél.

Mégis van valami, ami aggodalomra ad okot: a jelenlegi alacsony kamatok növekedhetnek a jövőben, ez az adósságterhet jelentősen növelheti a cégek és az államok esetében is – írja elemzésében az IIF.

(Bloomberg)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!