szerző:
hvg.hu

Gyakorlatilag csak a Xerox Magyarország nyerhet a NAV nyomtatóbeszerző tenderén, de ehhez az amerikai hatóságoknak is lehet egy-két szava.

Néhány napja az Index arról írt, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 1,7 milliárd forint értékben közbeszerzést írt ki még karácsony előtt nyomtatóvásárlásra, amelyben milliméterre pontosan meghatároztáka venni kívánt nyomtatók fajtáját, és olyan szigorúan szabták meg a követelményeket, hogy annak csak és kizárólag a Xerox gépei feleltek meg, sőt, a feltételek alapján a 14 lehetséges nyomtatószállító közül is egyedül a Xerox Magyarország az egyetlen olyan cég, amely megnyerheti a közbeszerzést. 

A Magyar Nemzet azt írja, a Xerox Hungary Kft. indokolatlan versenyelőnybe került a közbeszerzésnél, és ha előzetesen egyeztettek a céggel, az beleütközik az Egyesült Államok Foreign Corrupt Practices Act (FCPA) nevű antikorrupciós törvényébe. A Xerox Hungary anyavállalata egyesült államokbeli székhelyű cég, ezért a törvény hatálya alá esik, a NAV pedig mint a Xerox partnere szintén szankcionálható lenne.

Az FCPA azon vállalatokat és alkalmazottaikat, amelyek külföldi tevékenységük során korrupcióként definiálható cselekményt vagy annak kísérletét követik el, súlyos bírságokkal és egyéb retorziókkal bünteti. A külföldi illetőségű közreműködőket pedig az Egyesült Államokban található vagyontárgyaik, bankszámláik elkobzásával és befagyasztásával, valamint az országból való kitiltással sújtja.

A NAV közbeszerzését egyébként egy, a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz közeli ismert cég, az Ész-Ker segítette.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Messi csúnyán ráesett a karjára, el is tört - videó

Messi csúnyán ráesett a karjára, el is tört - videó

L. Simon László: Több pénzt kaphatnak a színházak, ha megszűnik a kultúrtao

L. Simon László: Több pénzt kaphatnak a színházak, ha megszűnik a kultúrtao

Itt megtalálja a YouTube legjavát

Itt megtalálja a YouTube legjavát

Magyarellenes óriásplakátok miatt indult eljárás Kárpátalján

Magyarellenes óriásplakátok miatt indult eljárás Kárpátalján

Fotó: kék rózsát állítottak elő kínai kutatók

Fotó: kék rózsát állítottak elő kínai kutatók

A sínen landolt egy karambolozó autó a Dózsa György útnál

A sínen landolt egy karambolozó autó a Dózsa György útnál