szerző:
hvg.hu

Orbán Viktor vejének egykori cége, az Elios Hódmezővásárhely közvilágítását is korszerűsítette. Lázár János volt a polgármester, amikor a megbízást elnyerték, de Lázár János állítja: nem tudta, kihez kötődik a cég.

Megérkeztek az iratok, soron kívül vizsgálja az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalának jelentését a Pest Megyei Főügyészség. Ők döntenek arról, hogy elrendelik-e a nyomozást az Elios Zrt.-t érintő közbeszerzések ügyében – hangzott el a csütörtöki RTL Híradóban.

2012 februárjában mutatták be Hódmezővásárhelyen a 750 millió forintból, részben uniós forrásból korszerűsített közvilágítást. Az Elios történetében fontos szerepe volt ennek a beruházásnak, honlapjukon azt írják, hogy Európa eddigi legnagyobb közvilágítás-korszerűsítését végezték el Hódmezővásárhelyen.

Akkor Tiborcz Istvánnak is volt érdekeltsége a cégben, a közbeszerzést 2010 elején nyerték el, amikor Lázár János volt a polgármester. Volt két másik induló is, de őket kizárták.

Lázár Jánostól megkérdezték a Kormányinfón, tudott-e arról, hogy Tiborcz István a miniszterelnök lányának udvarol. Nem tudott róla.

Az Elios a hódmezővásárhelyi munkát már referenciaként használhatta a pályázatokon.

Múlt héten derült ki, hogy az Európai Uniós Csalás Elleni Hivatala (OLAF) súlyos szabálytalanságokat talált a pályázatok körül, erről értesítették az Európai Bizottságot és a Legfőbb Ügyészséget. Utóbbi egy hete kapta meg az iratokat.

Fazekas Géza szóvivő elmondta: 2009 és 2014 közötti KEOP-pályázatokkal kapcsolatos iratokról van szó, ezeket érintette az OLAF vizsgálata, és az egyik ilyen pályázathoz kapcsolódik az OLAF igazságügyi ajánlása.

Az iratokat megvizsgálták és továbbították az illetékes ügyészségre, a Pest Megyei Főügyészségre. Ott annyit közöltek, hogy soron kívül foglalkoznak a jelentéssel.

A kormányszóvivő szerint az OLAF által kifogásolt pályázatok a Bajnai-kormány idején indultak.

Az ellenzéki pártok azt szeretnék, ha a teljes OLAF-jelentést nyilvánosságra hoznák ebben az ügyben is, ahogy a 4-es metróénál tették. 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kósa Lajos Demeter Márta nemzetbiztonsági felülvizsgálatát kezdeményezi

Kósa Lajos Demeter Márta nemzetbiztonsági felülvizsgálatát kezdeményezi

Szombat hajnalban elindultunk a Merkúrhoz

Szombat hajnalban elindultunk a Merkúrhoz

Birkafelvonulás Madridban

Birkafelvonulás Madridban

Fülke: Az Orbán-kormány mindent betilt, csak épp Lázár Jánost nem

Fülke: Az Orbán-kormány mindent betilt, csak épp Lázár Jánost nem

Egymillió milliárdszor nagyobb a Napnál: hatalmas galaktikus szuperhalmazt fedeztek fel csillagászok

Egymillió milliárdszor nagyobb a Napnál: hatalmas galaktikus szuperhalmazt fedeztek fel csillagászok

A divat ára: teszteltük az új BMW X4-et

A divat ára: teszteltük az új BMW X4-et