szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Orbán Viktor vejének egykori cége, az Elios Hódmezővásárhely közvilágítását is korszerűsítette. Lázár János volt a polgármester, amikor a megbízást elnyerték, de Lázár János állítja: nem tudta, kihez kötődik a cég.

Megérkeztek az iratok, soron kívül vizsgálja az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalának jelentését a Pest Megyei Főügyészség. Ők döntenek arról, hogy elrendelik-e a nyomozást az Elios Zrt.-t érintő közbeszerzések ügyében – hangzott el a csütörtöki RTL Híradóban.

2012 februárjában mutatták be Hódmezővásárhelyen a 750 millió forintból, részben uniós forrásból korszerűsített közvilágítást. Az Elios történetében fontos szerepe volt ennek a beruházásnak, honlapjukon azt írják, hogy Európa eddigi legnagyobb közvilágítás-korszerűsítését végezték el Hódmezővásárhelyen.

Akkor Tiborcz Istvánnak is volt érdekeltsége a cégben, a közbeszerzést 2010 elején nyerték el, amikor Lázár János volt a polgármester. Volt két másik induló is, de őket kizárták.

Lázár Jánostól megkérdezték a Kormányinfón, tudott-e arról, hogy Tiborcz István a miniszterelnök lányának udvarol. Nem tudott róla.

Az Elios a hódmezővásárhelyi munkát már referenciaként használhatta a pályázatokon.

Múlt héten derült ki, hogy az Európai Uniós Csalás Elleni Hivatala (OLAF) súlyos szabálytalanságokat talált a pályázatok körül, erről értesítették az Európai Bizottságot és a Legfőbb Ügyészséget. Utóbbi egy hete kapta meg az iratokat.

Fazekas Géza szóvivő elmondta: 2009 és 2014 közötti KEOP-pályázatokkal kapcsolatos iratokról van szó, ezeket érintette az OLAF vizsgálata, és az egyik ilyen pályázathoz kapcsolódik az OLAF igazságügyi ajánlása.

Az iratokat megvizsgálták és továbbították az illetékes ügyészségre, a Pest Megyei Főügyészségre. Ott annyit közöltek, hogy soron kívül foglalkoznak a jelentéssel.

A kormányszóvivő szerint az OLAF által kifogásolt pályázatok a Bajnai-kormány idején indultak.

Az ellenzéki pártok azt szeretnék, ha a teljes OLAF-jelentést nyilvánosságra hoznák ebben az ügyben is, ahogy a 4-es metróénál tették. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Post-Covid szakambulanciákat hoztak létre Debrecenben

Post-Covid szakambulanciákat hoztak létre Debrecenben

Meglepte a MOB-ot, hogy az ausztráloknak adnák a 2032-es olimpiát

Meglepte a MOB-ot, hogy az ausztráloknak adnák a 2032-es olimpiát

Emelkedhet a húsok ára

Emelkedhet a húsok ára