szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A brit kormány számára készített bizalmas előrejelzés szerint az Egyesült Királyság gazdasága előnytelenebb helyzetbe fog kerülni az ország Európai Unióból való kilépése (Brexit) után, bármilyen kereskedelmi megállapodást sikerüljön is kötnie az unióval.

Az értékelés, amelyet a BuzzFeed nevű amerikai hírportál tett közzé hétfőn, azt írja, hogy ha Nagy-Britanniának sikerül szabadkereskedelmi megállapodást kötnie az EU-val, a brit gazdasági növekedés 5 százalékkal marad majd el a következő 15 évre vonatkozó jelenlegi előrejelzésektől.

David Davis Brexit-ügyi miniszter tárcája azt közölte, hogy nincs felkészülve az elemzés kommentálására, és nem kíván futó magyarázatokat fűzni a folyamatban lévő előkészületi munkákhoz.

Az "EU Exit Analysis – Cross Whitehall Briefing" címet viselő, 2018. januári keltezésű dokumentum megállapítása szerint amennyiben szabadkereskedelmi megállapodás nem születik az EU-val, és Nagy-Britanniának a Kereskedelmi Világszervezetben (WTO) elfogadott szabályokat kell alkalmaznia, a növekedés 8 százalékot fog esni. Egy harmadik változatban, ha Nagy-Britannia az EU egységes piacának része maradhat, de nem lesz az unió tagállama, akkor hosszú távon 2 százalékkal lesz alacsonyabb a gazdaság növekedése.

A brit kormány azt hangoztatja, hogy Nagy-Britannia a Brexitet követően képes lesz új, a jelenleginél kedvezőbb kereskedelmi megállapodásokat kötni a világ számos országával, ellensúlyozva az EU-val folytatott kereskedelmének bármilyen visszaesését.

A bizalmas elemzés szerint az unióból való kilépés az Egyesült Királyság minden térségét kedvezőtlenül érinti majd, de a legsúlyosabb hatással az ország Északkeleti területére, West Midlandra és Észak-Írországra lesz.

A brit kormány azt mondja, hogy ki akar lépni az EU egységes piacáról és vámuniójából, ugyanakkor nyitva tartaná határát észak-írországi tartománya és az EU-tag Írország között, e nyilvánvaló ellentmondást azonban eddig nem sikerült feloldania.

Theresa May brit miniszterelnök támadások kereszttüzébe került az elmúlt napokban Brexit-stratégiája miatt, s euroszkeptikus riválisai bírálták, amiért nagyrészt engedett az EU nyomásának a status quo átmeneti időszakra, a brit EU-tagság 2019. márciusi megszűnéséig való megőrzése ügyében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Tusk szerint még le lehet állítani a Brexitet

Az Európai Unió kapui továbbra is nyitva állnak az Egyesült Királyság előtt, amennyiben a szigetország felülvizsgálná a kilépésről (Brexit) szóló korábbi döntését – jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke kedden Strasbourgban arra utalva, hogy a Brexit folyamata még visszafordítható.

Ezer villanybiciklire még idén küldhetik az állami támogatást

Ezer villanybiciklire még idén küldhetik az állami támogatást

Havazásveszélyre figyelmeztet az OMSZ, 5 centinél is több hó hullhat az északkeleti megyékben

Havazásveszélyre figyelmeztet az OMSZ, 5 centinél is több hó hullhat az északkeleti megyékben

A Volánbusz huszonnégy városban vezet be kötelező jegyelővételt

A Volánbusz huszonnégy városban vezet be kötelező jegyelővételt