szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Varga Mihály megkezdte a választási kampányt.

Februártól 5,4 százalékra nő a babakötvény kamata, jóval magasabb lesz, mint a bankok által fizetett betéti kamat – közölte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az MTI-vel.

Van azonban egy feltétele ennek: a kiemelkedő kamatot azok kaphatják, akik a Magyar Államkincstárnál Start-értékpapírszámlát nyitnak és a támogatásból babakötvényt jegyeznek. Minden 2005. december 31. után született gyermek jogosult 42 500 forint életkezdési támogatásra, az összeget és a család befizetéseit a 18. születésnapja után tudja felhasználni – tette hozzá a juttatásnak ezt a formáját 2013-ban a saját kisgyerekével reklámozó nemzetgazdasági miniszter.

A babakötvény kamatának emeléséről eddig nem volt szó. A kormány – a gyermekvállalás ösztönzését célzó intézkedéscsomag részeként – azt szerette volna, hogy a Kárpát-medencében élőkre is terjesszék ki a rendszert, ám az erről szóló, novemberre kitűzött parlamenti szavazást elhalasztották. Született viszont akkor egy ellenzéki indítvány, amely a 2007-es bevezetése óta változatlan 42 500 forintos összeget emelte volna fel 65 ezer forintra, ám azt leszavazta az Országgyűlés kormánypárti többsége. (Emlékezetes, hogy akkor éppen Varga Mihály volt az egyik kormánytag, aki tévedésből az emelésre voksolt.) A kiterjesztést végül decemberben elfogadták, az összeg emelése máig várat magára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elindultak élesben is a robotpizzafutárok Amerikában – videó

Elindultak élesben is a robotpizzafutárok Amerikában – videó

Lancet: Nem halálosabb a koronavírus brit mutánsa, csak sokkal fertőzőbb

Lancet: Nem halálosabb a koronavírus brit mutánsa, csak sokkal fertőzőbb

Egy asztmásoknál már bevált gyógyszer látványosan gyorsíthatja a koronavírus-betegek felépülését

Egy asztmásoknál már bevált gyógyszer látványosan gyorsíthatja a koronavírus-betegek felépülését