szerző:
hvg.hu

Egyre több napenergiával foglalkozó cég kötődik alakul, amelyek Sánta Jánoshoz kötődnek.

Több új, napenergiával foglalkozó cég alapítója is kötődik Lázár János jó ismerőséhez, Sánta Jánoshoz, a Continental Dohánycsoport és az Országos Dohányboltellátó Kft. tulajdonosához – írja a Zoom.hu.

Sánta és fia 2016-ban alapította meg a Solarbelt, Solarbeam, Solardeck és Solarbird nevű cégeiket. Tavaly december 11-én a bajai Reitmann Balázs megalapította a Sun-Partner, a Sun-Fókusz, a One-Solar és az Elitt Solar nevű cégeket is, akitől Czibulya Norberthez, Hevesi Jánosnéhoz vagy Toldi Tamás Róberthez, a Continentalhoz kapcsolódó hódmezővásárhelyi Adosz és Madosz dohánytermelő-szövetkezetek tagjaihoz kerültek a cégek, majd a Sánta-tulajdonban lévő Tradis Kft. vette át őket, amely egyben a Tabán Trafik birtokosa is.

A Zoom.hu azt írja, a megújulóenergia-támogatási rendszerből (METÁR) a cégek szép haszonra tudnak majd szert tenni, ennek lényege ugyanis az, hogy a napelemmel (vagy biomasszával) működő, egy megawattos vagy annál nagyobb teljesítményű erőművek piaci áron értékesíthetik a megtermelt villamosenergiát, sőt, még prémiumra is pályázhatnak.

Emellett újranyílik egy olyan százmilliárd forintos keretösszegű, uniós energiahatékonysági pályázat, amelyet korábban felfüggesztettek, mert túl szigorú volt a szabályrendszere. A program szerint a vállalkozásoknak a vissza nem térítendő támogatás mellett hitelt is fel kell venniük; a támogatás és a hitel aránya a teljes keretre vonatkoztatva kétharmad-egyharmad.

Mindezek mellett a "Fotovoltaikus rendszerek kialakítása központi költségvetési szervek részére" című, 24,46 milliárdos kerettel rendelkező kiírás is érdekes lehet a cégek számára. Ezen a kiíráson az idén már hasított a Sántáék mellett a napelem-telepítésben élen járó, 2011-ben alapított bajai Optimum Solar Kft., amelynek árbevétele 2015-ben és 2016-ban is közel járt a 900 millió forinthoz. A cég ugyanarra a bajai címre van bejegyezve, mint másik két tucat szolárcég (több tucatnyinak a fióktelepe ugyanez a cím), közöttük egytől egyig azok is, amelyek azóta a Sánta-birodalomhoz kapcsolódtak.

Reitmann Balázs is kapcsolódik szinte mindegyikhez: 2016 és 2017 vége között vagy ügyvezetőként, vagy tulajdonosként fordult meg a Gesztenye utca 2. alá bejegyzett vállalkozásokban, emellett Reitmann az Optimum Solarnál tavaly júniustól szintén ügyvezetőként tevékenykedik.

Cikkünk megjelenése után megkaptuk az Optimum Solar Kft. reakcióját, amit változtatás nélkül közlünk:

A naperőművekre létrehozott szolárcégek rutinszerű bejegyzési, majd átadási folyamatát Önök valamiféle mutyit sejtető színben mutatják be, miközben egy iparági sztenderd folyamatról van szó, és az oka a finanszírozásban keresendő:

Az 500 kilowatt alatti, kis teljesítményű naperőművel építésekor ma Magyarországon a rutineljárás az, hogy mindegyik létesítmény mögé egy projektcéget hoznak létre. Egy átlagos kiserőmű költsége körülbelül 200 millió forint körül van, amelyből 30-40 millió forint a beruházó önrésze, a fennmaradó összeget pedig banki hitel finanszírozza. Annak érdekében, hogy ezeket a hiteleket elkülönítve lehessen kezelni, alakult ki az a szakmában bevett eljárás, hogy minden egyes naperőműhöz külön projektcéget alapítanak.

Az Optimum Solar Kft. is ezt best practice-t követi, bajai székhelyére számos szolár cég be van jegyezve, amelyek mind az általunk épített naperőműveket jelentik.

Munkatársunk neve sem véletlenül fedezhető fel az adatbázisban, ugyanis előfordul, hogy a céget a projektgazda szakember jegyzi be a saját nevére. Ezt követően átadjuk a céget a megrendelőnek, aki számára a naperőművet építjük. Ez a magyarázat Reitmann Balázs szerepére. (Ha tovább kutatnak az adatbázisokban, más munkatársaink neveit is megtalálhatják hasonló projektcégek bejegyzőjeként.)

A cikkben említett magánszemélyek is a megrendelőink közé tartoznak. A  körülbelül 60 általunk létrehozott projektcégből számukra összesen négyet adtunk át. Mindegyik céghez több kiserőmű tartozik. A cég átadásával az együttműködésünk ezen szakasza véget ért, és a továbbiakban ügyfeleink számára csak a megépített naperőmű üzemeltetését és karbantartását végezzük.

Ezt az eljárást úgy mutatni be, mintha valamiféle mutyi állna a hátterében, nem felel meg a valóságnak, és feleslegesen kelt gyanút olyan, transzparensen működő vállalkozásokkal szemben, amelyek sokat tesznek a megújuló energia hazai terjedéséért.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Gazdaság

Sánta: Nem vagyok Lázár barátja, nem én írtam a trafiktörvényt

Orbán Viktor buzdítására szállt be a jobboldali sajtóba, megvette a Napi Gazdaság 49 százalékát, de mást, így tévét vagy rádiót egyelőre nem vásárol Sánta János. A dohányiparban hasító Continental-csoport elnöke a Figyelőnek adott interjúban azt mondta, hogy a sajtó túllőtt az induló központi dohányellátó profitjával kapcsolatban, a 16 milliárdos összeg szerinte sok, "ki van akadva", hogy írhattak ilyet. Állította azt is, hogy nem barátja Lázár Jánosnak, a trafiktörvény tervezetéhez pedig véleményezéskor "valahogy odakerült a neve" a szöveg mentésekor.

Németh Róbert: Mi a baj tehát a Nélküleddel?

Németh Róbert: Mi a baj tehát a Nélküleddel?

Véget ér a szigetszentmiklósi M0-zár

Véget ér a szigetszentmiklósi M0-zár

Peter Handke: "Egy szót sem lehet elítélni, amit Jugoszláviáról írtam. Ez irodalom"

Peter Handke: "Egy szót sem lehet elítélni, amit Jugoszláviáról írtam. Ez irodalom"

Végleges: a magyar állam kártérítést kell fizessen két tranzitzónába zárt férfinak

Végleges: a magyar állam kártérítést kell fizessen két tranzitzónába zárt férfinak

Igaza volt Elon Musknak: tényleg teljesen szürreális az új autójuk

Igaza volt Elon Musknak: tényleg teljesen szürreális az új autójuk

Megint az ELTE vezeti a HVG egyetemi rangsorát

Megint az ELTE vezeti a HVG egyetemi rangsorát