szerző:
hvg.hu

A Zsolnay család örökösei Lázár János jóváhagyása után juthatnak ismét hozzá egykori tulajdonuk egy részéhez. A tételes lista még nem ismert vagy nem készült el.

Hiába szorgalmazta már négy éve az "elzabrált" műkincsek visszaadását a Miniszterelnökséget vezető Lázár János, eddig csak részeredmények voltak: néhány nemesi család örököse visszakapott ugyan pár műtárgyat, köztük festményeket, bútorokat, de az igazán jelentős műkincsek közül eddig egy sem került vissza egykori tulajdonosához. Most úgy tűnik azonban, hogy a Zsolnay család hamarosan visszakapja egykori gyűjteményének jelentős részét – írja a Napi.hu.

A több ezer darabos Zsolnay-kollekciót valaha a gyár területén levő családi múzeumban lehetett megnézni, de az államosításkor ezeket is "besöpörték" a nagy közös vagyonba. A család az elmúlt években kérte a gyűjtemény visszaadását, de ezt eleinte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő az ügyben illetékes miniszterrel, Lázár Jánossal közösen elutasította.

A kollekció gerincét a gyárban készült porcelánremekek mintadarabjai alkotják, de a hétszobás házi múzeum sok száz olyan műkincset is rejtett, amelyeket külföldi útjaikon gyűjtöttek be a Zsolnay család tagjai.

A visszaadandó tárgyakról tételes lista még nem érhető el. A kollekció darabjai raktárakban és a pécsi Janus Pannonius múzeumban vannak.

A 2013-ban indult restitúciós folyamattal kapcsolatban legutóbb 2015 nyarán az MNV azt közölte: összesen 286 tárgyat készülnek visszaadni, egykori főnemesi családok műkincseiről van szó.

Az MNV utána állítólag már nem adhatott felvilágosítást ilyen ügyekben.

Most a lap a vagyonkezelő helyett a Miniszterelnökségtől kapta azt az információt, hogy 18 ügyet zártak le és 9500 műtárgyról született döntés. Két ügy még folyamatban van, egyet pedig, a Károlyi családot érintő vagyontárgyak ügyét pedig újranyitották. Ez utóbbihoz hasonló a Zsolnay-ügy, amelyben a család által begyűjtött bizonyítékok miatt változtatták meg a korábbi teljesen elutasító határozatot – olvasható a cikkben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Otthagyja az LMP-t az egyetlen európai parlamenti képviselője is

Otthagyja az LMP-t az egyetlen európai parlamenti képviselője is

„Itt nem kell a gyerekeket kényszeríteni, hogy tanuljanak”

„Itt nem kell a gyerekeket kényszeríteni, hogy tanuljanak”

Szocialista sportkocsi: íme a legdrágább hazai régi Skoda, egy remek Rapid

Szocialista sportkocsi: íme a legdrágább hazai régi Skoda, egy remek Rapid

Skorpiócsípés: teszten a legkülönlegesebb kis Abarth Fiat

Skorpiócsípés: teszten a legkülönlegesebb kis Abarth Fiat

Kétezer eurós könyvtári bírság másfél hónapos késésért

Kétezer eurós könyvtári bírság másfél hónapos késésért

Az olaszok dacolnak Brüsszellel, egyenesen "gyönyörűnek" tartják aggályos költségvetési tervezetüket

Az olaszok dacolnak Brüsszellel, egyenesen "gyönyörűnek" tartják aggályos költségvetési tervezetüket