szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Alapításakor még ES Holding néven futott, és csak 2013-ban lett belőle Elios Innovatív Zrt. De más érdekességek is vannak.

Az Index közölt újabb részleteket az Eliosról és a cég mögötti tulajdonosi háttérről. Mint írják, Simicska Lajos 2010 és 2013 között áttételesen tulajdonostársként, Tiborcz pedig a cég megalakulásától kezdve egészen 2015-ig töltött be meghatározó szerepet a vállalkozás életében.

A cég neve sem volt állandó (eleinte még ES Holding néven futott, és csak 2013-ban lett belőle Elios Innovatív Zrt.), ahogy a tulajdonosok és vezető beosztású dolgozók is gyakran változtak. Eleinte például a Tiborczok családi vállalkozása, az ES Hungary, valamint Erdei Bálint cége, a BL Estates Kft. állt mögötte. Az Index szerint ekkoriban ügyvezetőként Tiborcz István és Erdei Bálint szerepelnek. Egy évvel később csatlakozott a csapathoz Simicska Lajos, aki akkor az E-OS Energiakereskedő Zrt.-n keresztül gyakorolt befolyást a cégre.

A lap azt írja, mióta Elios Innovatív a cég neve, alapvetően két másik társaság a tulajdonosa, ezek mögött viszont változó a háttér. Nem elhanyagolható részlet azonban, hogy abban a rövid időszakban, amikor a miniszterelnök veje, Tiborcz István volt a hivatalos tulajdonos, az Elios busás osztalékot fizetett.

A cég 2015-ben leadott beszámolója szerint a 2014-es pénzügyi év bevételéből 470 millió forint osztalékot kaptak a tulajdonosok. Tiborcz a cég vételárával is gazdagodott.

Az Index szerint a korábbi években is vehettek ki osztalékot a tulajdonosok, igaz, ekkor még kisebb összegek osztódtak több felé. A beszámolók szerint 2011-ben 100 millió forintot, 2012-ben és 2013-ban egyaránt 200 millió forintot fizetett a cég Simicskáéknak és a többi tulajdonostársnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szlavkovits Rita Gazdaság

Lázár üzent Simicskának Elios-ügyben: "A Közgépen be fogjuk hajtani, abban biztos lehet"

Ha vissza kell fizetnie a közvilágításra elköltött pénzt, akkor Lázár János szerint azt biztosan be fogják vasalni a Közgépen, mivel a program lebonyolítása idején Orbán Viktor vejének cégében az akkor még a miniszterelnök barátjának számító Simicska Lajos volt a főtulajdonos. A kancelláriaminiszter azt ígérte, hogy a hódmezővásárhelyi jegyző, amennyiben felhatalmazást kap az Európai Bizottságtól, akkor nyilvánosságra fogja hozni a vizsgálat részleteit. A 2015 óta tartó vizsgálat Lázár szerint a választási kampány része.

Medián: Jakab a legnépszerűbb ellenzéki kormányfőjelölt, Karácsony a legjobb "második favorit"

Medián: Jakab a legnépszerűbb ellenzéki kormányfőjelölt, Karácsony a legjobb "második favorit"

Telex: Díjazást ígér a kormány az orvosoknak, ha kínai vakcinával oltanak

Telex: Díjazást ígér a kormány az orvosoknak, ha kínai vakcinával oltanak

Elszántság és kreativitás

Elszántság és kreativitás