szerző:
hvg.hu

Börtönbüntetést kiszabását javasolja a hajdúszoboszlói asszony ügyében az ügyészség.

A hajdúszoboszlói asszony Hajdúszoboszlón működő idősotthonban dolgozott házipénztárosként. Feladata volt a pénzkezelés, illetve az ellátottak értékeinek és vagyonának bizonylatolása, amit számítógépes programban is rögzítenie kellett. 2012 és 2015 között munkaköri kötelezettségeit megszegve az idősotthont érintő készpénzmozgásokat nem dokumentálta, illetve amennyiben papíralapú dokumentációt készített, elmulasztotta a befizetés számítógépes rendszerben történő rögzítését – áll az ügyészségi közleményben.

A fenti időszakban a vádlott 9 gondozott idős sértettől vett át látra szóló betétkönyveket, ingatlaneladásból származó és temetési költségként letétbe helyezett összegeket, amelyek kapcsán a szükséges pénztárbizonylatot egyes esetekben nem állította ki, illetve amennyiben papíralapú dokumentáció volt, a pénzmozgásokat nem rögzítette a számítógépes rendszerben. A hajdúszoboszlói asszony ezen sértettektől több százezres, illetve többmilliós nagyságrendű összegeket lopott el és azokat a saját céljaira fordította. Cselekményével az idős gondozottaknak több mint 7,5 millió forint kárt okozott, amelynek csupán a töredéke térült meg.

A vádlott feladatai közé tartozott az is, hogy az idősotthonban lévő gondozottak gyógyszer és gyógyászati segédeszköz igényét havi rendszerességgel kielégítő gazdasági társaság részére az általa megküldött számla alapján az összeget kifizesse. A vádlott a 2014. szeptember vége és 2015. augusztus közepe közötti időszakban 12 alkalommal nem fizette ki a gyógyszerek és segédeszközök ellenértékét a szállító cégnek, mely cselekményével közel 6,5 millió forint kárt okozott az idősotthon fenntartójának mint sértettnek.

Az idősotthon külső megrendelők számára is biztosított ebédkihordást, amelynek ellenértékét szintén a vádlottnak kellett bevételeznie, illetve azzal el kellett számolnia a fenntartó felé. 2014. és 2015. évben a vádlott az e körben történt befizetéseket nem könyvelte le, a magánszemélyektől átvett pénzt saját céljaira használta fel, ezáltal több mint 2 millió forint kárt okozott a fenntartónak.

A szabadlábon védekező vádlott ellen a Hajdúszoboszlói Járási Ügyészség jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette, nagyobb értékre, üzletszerűen, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett sikkasztás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Hajdúszoboszlói Járásbíróságon. A vádiratban börtönbüntetés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabását indítványozta, továbbá indítványt tett arra is, hogy a bíróság a sértettek által előterjesztett polgári jogi igényeket érdemben bírálja el.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!