szerző:
MTI/hvg.hu

A dán bank az ügyfelek pénzét zárolta, ennél sokkal többet.

Pert nyert a Buda-Cash Brókerház felszámolója a Saxo Bank ellen a Fővárosi Törvényszék Gazdasági Kollégiumán.

A bíróság határozata alapján az alperes Saxo Bank köteles a felperes Buda-Cash felszámolójának megfizetni 1 milliárd 170 millió forintot és 2 millió 542 ezer eurót, valamint ezek késedelmi kamatait, illetve vissza kell adnia a felperesnek az értékpapírjait. A bíróság ítélete nem jogerős, 15 napon belül lehet fellebbezni ellene. Az alperes nem jelent meg a határozat kihirdetésén. 

A bíróság szerint a Buda-Cash 79 százalékban, a Saxo 21 százalékban lett nyertes, a perköltségen ennek arányában kell osztozniuk. A felperes Buda-Cash Brókerház felszámolója ezért mintegy 27,4 millió forintot követelhet perköltségként az alperestől. A bíróság a határozat felolvasása előtt részletesen ismertette a per előzményét, a két pénzügyi vállalkozás vitáját, amely végül is a perhez vezetett.

A dán Saxo Bank Magyarországon határon átnyúló szolgáltatás keretében egyebek között derivatív ügyleteket, devizakereskedési üzleteket is végez befektetőknek, illetve magyarországi brókercégek, befektetési szolgáltatók ügyfeleinek, ennek során került üzleti kapcsolatba a Buda-Cash Brókerházzal is. A két pénzügyi vállalkozás 2003 óta állt üzleti kapcsolatban egymással, amelyet több szerződés és keretmegállapodás is szabályozott. Az alperes Saxo kereskedési platformot, egy webes felületet biztosított a felperes Buda-Cash és ügyfelei számára, egyúttal kereskedési és letéti számláikat vezette. A bíróság ismertetése szerint a Buda-Cash ügyfeleinek egy része kifejezetten kockázatos devizákkal, devizapárokkal üzletelt.

A két pénzügyi vállalkozás közötti vitás helyzetet a Svájci Nemzeti Bank 2015. január 15-i lépése váltotta ki, amikor is a svájci jegybank váratlanul eltörölte a svájci franknak az euróval szembeni rögzített árfolyamküszöbét. A svájci jegybank szerint az árfolyamküszöb "komoly károktól óvta meg" a svájci gazdaságot, de a fenntartása akkortól már nem volt indokolt. Az euró árfolyama 2012 januárja óta folyamatosan a 1,20 frankos szint körül mozgott, de a svájci jegybank döntését követően pár perc alatt 0,917 svájci frankra zuhant. Ez meglepetést okozott a pénzpiacokon, de a két peres fél üzleti kapcsolatában is, mert a Saxo Bank az akkor aktuálisan még le nem zárt devizaügyletek mögé újabb fedezeteket kért a Buda-Cash-től, illetve annak ügyfeleitől. 

A bíróság ismertetése szerint 2015 januárjában a Saxo Bank felszólította a felperest, hogy a nagy összegű negatív egyenleget mutató számlájára utaljon fedezetet. A probléma megoldására a felek 2015. január 18-án megállapodást kötöttek egymással, annak érdekében, hogy az azonnali, nagy összegű tartozás megfizetése hiányában is fennmaradjon az üzleti kapcsolat, folytatódjon a kereskedés, és ne kelljen a nyitott, nem veszteséges pozíciókat lezárni. A Buda-Cash azonban rövid időn belül jelentős veszteségeket szenvedett el, és a megállapodásban foglaltakat csak részben teljesítette. A Saxo Bank 2015. március 18-án kelt levelében, február 24-i hatállyal felmondta a Buda-Cash Zrt.-vel kötött valamennyi szerződését. 

Időközben a Magyar Nemzeti Bank átfogó helyszíni vizsgálatot tartott a Buda-Cash Zrt.-nél, majd 2015. február 24-én felfüggesztette a befektetési vállalkozási engedélyét, és felügyeleti biztost rendelt ki. Ezután március 4-én visszavonta a brókercég tevékenységi engedélyét, valamint kezdeményezte a felszámolását, amelyet a Fővárosi Törvényszék 2015. március 5-i kezdő időponttal rendelt el. Ezt követően a felek 2015. szeptemberig egyeztettek többek között a 2015. január 18-i megállapodás érvényességéről is. 

A Saxo Bank a Buda-Cash Zrt. részére fenntartott számlák egyenlegein lévő pénzt és pénzügyi eszközöket a Buda-Cash Zrt.-vel szembeni követelése fedezetének tekintette, és nem adta át. A Buda-Cash Zrt. pedig az egyeztetések során visszakövetelte a 2015. január 18-imegállapodás alapján megfizetett részleteket is.

A Buda-Cash Brókerház Zrt. felszámolója, a felperes a bírósághoz 2015. október 21-én érkezett keresetében kérte a Fővárosi Törvényszéktől, hogy állapítsa meg a Saxo Bankkal 2015. január 18-án, a felszámolás megindulása előtt kötött szerződése érvénytelenségét. A keresetében azt is kérte, hogy a bíróság kötelezze az alperest a szerződés alapján átadott pénz - közel kétmilliárd forint és több mint 2,5 millió euró - visszafizetésére, illetve az értékpapírok visszaadására. A bíróság megállapította, hogy a 2015. január 18-án kelt megállapodás érvénytelen. 

A Saxo Bank a perben arra is hivatkozott, hogy a magyar bíróságnak a vita elbírálása során a dán jogot kell alkalmaznia, azonban ennek indokaira részletes magyarázatot nem adott, illetve az alkalmazandó dán jogszabályokat sem jelölte meg. A bíróság végül a magyar jogszabályok alapján bírálta el a keresetet.

A zárt ajtók mögött zajló perről korábban nem sokat lehetett tudni. A Saxo Bank, ahol a Buda-Cash az ügyfelek pénzét tartotta, a svájci frank 2015 januári hirtelen árfolyam-emelkedése után tartotta vissza a nem sokkal később becsődölt brókerház ügyfeleinek értékeit. Ezt azzal indokolta, hogy a platformján üzletelő Buda-Cash ügyfelek nem tettek be pluszfedezetet. A felszámoló 2015 végén perelte be emiatt a dán pénzintézetet, amelytől mintegy 12 milliárd forintnyi értéket kívánt visszaszerezni. Ezt azzal is indokolta a PSFN, hogy a Saxo még olyan Buda-Cash-ügyfelek értékeit is visszatartotta, akik nem is tartottak a számlán devizát.

A Világgazdaság akkori cikke emlékeztetett arra: az ügyben a befektetésvédelmi szabályok megsértése és az ügyfelek nem megfelelő tájékoztatása miatt a dán felügyelet már elmarasztalta a Saxót.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A kurdok felfüggesztik az Iszlám Állam elleni harcot

A kurdok felfüggesztik az Iszlám Állam elleni harcot

Marabu FékNyúz: Ez ki van zárva!

Marabu FékNyúz: Ez ki van zárva!

Bombera Krisztina: Egészségesebb országokban következménye van az oknyomozó munkának

Bombera Krisztina: Egészségesebb országokban következménye van az oknyomozó munkának

Útlezárások és elterelések jönnek a fővárosban a Nemzeti vágta és egy futóverseny miatt

Útlezárások és elterelések jönnek a fővárosban a Nemzeti vágta és egy futóverseny miatt

Ilyen fejetlenséget is ritkán látni választás után

Ilyen fejetlenséget is ritkán látni választás után

A románok után az osztrákok is bevezetik a videóbírót

A románok után az osztrákok is bevezetik a videóbírót