szerző:
MTI/hvg.hu

A dán bank az ügyfelek pénzét zárolta, ennél sokkal többet.

Pert nyert a Buda-Cash Brókerház felszámolója a Saxo Bank ellen a Fővárosi Törvényszék Gazdasági Kollégiumán.

A bíróság határozata alapján az alperes Saxo Bank köteles a felperes Buda-Cash felszámolójának megfizetni 1 milliárd 170 millió forintot és 2 millió 542 ezer eurót, valamint ezek késedelmi kamatait, illetve vissza kell adnia a felperesnek az értékpapírjait. A bíróság ítélete nem jogerős, 15 napon belül lehet fellebbezni ellene. Az alperes nem jelent meg a határozat kihirdetésén. 

A bíróság szerint a Buda-Cash 79 százalékban, a Saxo 21 százalékban lett nyertes, a perköltségen ennek arányában kell osztozniuk. A felperes Buda-Cash Brókerház felszámolója ezért mintegy 27,4 millió forintot követelhet perköltségként az alperestől. A bíróság a határozat felolvasása előtt részletesen ismertette a per előzményét, a két pénzügyi vállalkozás vitáját, amely végül is a perhez vezetett.

A dán Saxo Bank Magyarországon határon átnyúló szolgáltatás keretében egyebek között derivatív ügyleteket, devizakereskedési üzleteket is végez befektetőknek, illetve magyarországi brókercégek, befektetési szolgáltatók ügyfeleinek, ennek során került üzleti kapcsolatba a Buda-Cash Brókerházzal is. A két pénzügyi vállalkozás 2003 óta állt üzleti kapcsolatban egymással, amelyet több szerződés és keretmegállapodás is szabályozott. Az alperes Saxo kereskedési platformot, egy webes felületet biztosított a felperes Buda-Cash és ügyfelei számára, egyúttal kereskedési és letéti számláikat vezette. A bíróság ismertetése szerint a Buda-Cash ügyfeleinek egy része kifejezetten kockázatos devizákkal, devizapárokkal üzletelt.

A két pénzügyi vállalkozás közötti vitás helyzetet a Svájci Nemzeti Bank 2015. január 15-i lépése váltotta ki, amikor is a svájci jegybank váratlanul eltörölte a svájci franknak az euróval szembeni rögzített árfolyamküszöbét. A svájci jegybank szerint az árfolyamküszöb "komoly károktól óvta meg" a svájci gazdaságot, de a fenntartása akkortól már nem volt indokolt. Az euró árfolyama 2012 januárja óta folyamatosan a 1,20 frankos szint körül mozgott, de a svájci jegybank döntését követően pár perc alatt 0,917 svájci frankra zuhant. Ez meglepetést okozott a pénzpiacokon, de a két peres fél üzleti kapcsolatában is, mert a Saxo Bank az akkor aktuálisan még le nem zárt devizaügyletek mögé újabb fedezeteket kért a Buda-Cash-től, illetve annak ügyfeleitől. 

A bíróság ismertetése szerint 2015 januárjában a Saxo Bank felszólította a felperest, hogy a nagy összegű negatív egyenleget mutató számlájára utaljon fedezetet. A probléma megoldására a felek 2015. január 18-án megállapodást kötöttek egymással, annak érdekében, hogy az azonnali, nagy összegű tartozás megfizetése hiányában is fennmaradjon az üzleti kapcsolat, folytatódjon a kereskedés, és ne kelljen a nyitott, nem veszteséges pozíciókat lezárni. A Buda-Cash azonban rövid időn belül jelentős veszteségeket szenvedett el, és a megállapodásban foglaltakat csak részben teljesítette. A Saxo Bank 2015. március 18-án kelt levelében, február 24-i hatállyal felmondta a Buda-Cash Zrt.-vel kötött valamennyi szerződését. 

Időközben a Magyar Nemzeti Bank átfogó helyszíni vizsgálatot tartott a Buda-Cash Zrt.-nél, majd 2015. február 24-én felfüggesztette a befektetési vállalkozási engedélyét, és felügyeleti biztost rendelt ki. Ezután március 4-én visszavonta a brókercég tevékenységi engedélyét, valamint kezdeményezte a felszámolását, amelyet a Fővárosi Törvényszék 2015. március 5-i kezdő időponttal rendelt el. Ezt követően a felek 2015. szeptemberig egyeztettek többek között a 2015. január 18-i megállapodás érvényességéről is. 

A Saxo Bank a Buda-Cash Zrt. részére fenntartott számlák egyenlegein lévő pénzt és pénzügyi eszközöket a Buda-Cash Zrt.-vel szembeni követelése fedezetének tekintette, és nem adta át. A Buda-Cash Zrt. pedig az egyeztetések során visszakövetelte a 2015. január 18-imegállapodás alapján megfizetett részleteket is.

A Buda-Cash Brókerház Zrt. felszámolója, a felperes a bírósághoz 2015. október 21-én érkezett keresetében kérte a Fővárosi Törvényszéktől, hogy állapítsa meg a Saxo Bankkal 2015. január 18-án, a felszámolás megindulása előtt kötött szerződése érvénytelenségét. A keresetében azt is kérte, hogy a bíróság kötelezze az alperest a szerződés alapján átadott pénz - közel kétmilliárd forint és több mint 2,5 millió euró - visszafizetésére, illetve az értékpapírok visszaadására. A bíróság megállapította, hogy a 2015. január 18-án kelt megállapodás érvénytelen. 

A Saxo Bank a perben arra is hivatkozott, hogy a magyar bíróságnak a vita elbírálása során a dán jogot kell alkalmaznia, azonban ennek indokaira részletes magyarázatot nem adott, illetve az alkalmazandó dán jogszabályokat sem jelölte meg. A bíróság végül a magyar jogszabályok alapján bírálta el a keresetet.

A zárt ajtók mögött zajló perről korábban nem sokat lehetett tudni. A Saxo Bank, ahol a Buda-Cash az ügyfelek pénzét tartotta, a svájci frank 2015 januári hirtelen árfolyam-emelkedése után tartotta vissza a nem sokkal később becsődölt brókerház ügyfeleinek értékeit. Ezt azzal indokolta, hogy a platformján üzletelő Buda-Cash ügyfelek nem tettek be pluszfedezetet. A felszámoló 2015 végén perelte be emiatt a dán pénzintézetet, amelytől mintegy 12 milliárd forintnyi értéket kívánt visszaszerezni. Ezt azzal is indokolta a PSFN, hogy a Saxo még olyan Buda-Cash-ügyfelek értékeit is visszatartotta, akik nem is tartottak a számlán devizát.

A Világgazdaság akkori cikke emlékeztetett arra: az ügyben a befektetésvédelmi szabályok megsértése és az ügyfelek nem megfelelő tájékoztatása miatt a dán felügyelet már elmarasztalta a Saxót.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gyenis Ágnes Gazdaság

Hová lett a Buda-Cash ügyfeleinek vagyona?

Matematikailag állítólag megvan a Buda-Cash ügyfeleinek vagyona, mégsem juthatnak hozzá. Sőt a hatóságok döntései esetenként veszteséget okoznak nekik, amiért senki sem felel.