szerző:
MTI/hvg.hu

Dagad a botrány Lettországban.

Azonnali hatállyal befagyasztotta az Európai Központi Bank (EKB) a pénzmosási botrányba keveredett lett ABLV-bank kifizetéseit. Az euróövezeti jegybank most először élt ezzel a 2014 óta meglévő jogával. A befagyasztás meghatározatlan időre szól.

A frankfurti szervezet azzal indokolta a fizetési moratóriumot, hogy az utóbbi napokban jelentősen romlott a bank pénzügyi helyzete. Az amerikai pénzügyminisztérium a múlt héten azzal vádolta meg Lettország harmadik legnagyobb bankját, hogy közreműködött abban, ügyfelei kijátsszák az ENSZ Észak-Korea elleni szankcióit, továbbá kapcsolata van Észak-Korea fegyverfejlesztési programjával.

Az ABLV mérlegfőösszege a múlt év utolsó negyedében mintegy 3,6 milliárd euró volt. A lett FCMC bankfelügyelet a múlt hét végén kibocsátott közleményében még azt állította, hogy az ABLV tőke- és likviditási helyzete jó. A lett jegybank hétfőn viszont azt közölte, hogy 97,5 millió eurós likviditást biztosít a bank számára.

Ez néhány napon belül már a második botrány a lett bankrendszerben. A lett korrupció elleni hivatal (KNAB) szombaton letartóztatta Ilmars Rimsevicset, a lett központi bank elnökét, aki az EKB kormányzó tanácsának is tagja. Több lett vezető, köztük Maris Kucinskis miniszterelnök és a Dana Reizniece-Ozola pénzügyminiszter is lemondásra szólította fel az elnököt. Azt nem erősítették meg, hogy őrizetbe vételének köze lenne az ABLV botrányához – írja a Bloomberg.

Ernests Bernis, az ABLV elnöke cáfolta az amerikai vádakat és úgy nyilatkozott: bankja tudatos lejáratókampány áldozata lett. Egy tavalyi vizsgálat során öt lettországi bankot bírságolt meg a helyi bankfelügyelet azért, mert nem bocsátottak rendelkezésre megfelelő információkat Észak-Koreához köthető tranzakciókkal kapcsolatban.

Rimsevics 2001 óta vezette a jegybankot, 2014 – a lett euró bevezetése óta – pedig az EKB igazgatótanácsának is a tagja.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!