szerző:
Magyar Nemzet / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Aki belevág a munkákba, jól teszi, ha több vállalkozástól is árajánlatot, akár referencialistát kér, illetve utánanéz, kivel is köt szerződést pontosan, és az mit vállal. Aki elővigyázatlan, ráfizethet.

A Magyar Nemzet cikke szerint volt olyan eset, amikor valaki egy szórólapról kiválasztott céggel szereltetett volna be egy acélajtót egy 920 000 forintos megrendelés részeként, de ehelyett végül alumíniumajtót kapott. Amikor ez kiderült, a megrendelő hiába hívogatta a munkát vállaló céget telefonon, az egyszer sem fogadta a hívását, és később kiderült, a kivitelezővel szemben már kényszertörlési eljárás indult, így a károsult nem tudta vele szemben az igényét érvényesíteni.

Mi a teendő?

Érdemes nagyon pontosan, írásban meghatározni, hogy a cégtől a megrendelő milyen munkát és minőséget vár el, s annak mi az ellenértéke – mondta el a Magyar Nemzetnek Mátyás Petra, a Közép-magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület tanácsadója.  Bercsényi Gábor ügyvéd szerint nagyobb összegbe kerülő munka teljesítésekor a megrendelő védelmében szükség lehet műszaki ellenőr közbeiktatására, ilyenkor az elvégzett munkát szakember veszi át. Ezt a tényt a felek közötti szerződésben is rögzíteni kell. De a megrendelőnek azzal sem árt tisztában lennie, hogy kisebb összegű felújítások után is jogosult reklamálni. Mint Bercsényi Gábor elmondta, a kivitelező minden esetben köteles hat hónapos garanciát vállalni a munkára, amennyiben ellenértéke az általános forgalmi adót és az anyagköltséget is beleértve meghaladja a húszezer forintot.

Persze, ez számla nélkül "okosban" nem megy. Ha nincs számla, nincs garancia.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Ingatlan

Egyre több a visszaélés a lakásfelújítások során

Foglalót kérnek, aztán eltűnnek, vagy elkezdik a munkát, de nem fejezik be, esetleg befejezik, de rosszul, és kényszertörlés alá kerül a cég – a variációk száma szinte végtelen. Aki biztosan rosszul jár, az a megrendelő.

Szélütések okozták a washingtoni Capitoliumot védő rendőr halálát januárban

Szélütések okozták a washingtoni Capitoliumot védő rendőr halálát januárban

Schmidt Mária közalapítványa is vagyonkezelővé alakul

Schmidt Mária közalapítványa is vagyonkezelővé alakul

Újabb viharos nap következik

Újabb viharos nap következik