szerző:
hvg.hu

Egy bank perelte be a vezetőt.

Éveken keresztül követelt kenőpénzt az egyik lett banktól az ország jegybankjának elnöke, akit a hétvégén vett őrizetbe a balti ország korrupcióellenes hatósága – írja a Bloomberg egy birtokába került kereset alapján. A hatóság hétfőn azt közölte, hogy Ilmars Rimsevics legalább 100 ezer eurót fogadott el.

A vizsgálat előzménye az lehetett, hogy a Norvik Banka JSC egy 39 oldalas dokumentumot nyújtott be decemberben a Világbanknál működő választott bíróság elé. Ebben ugyan nem nevezik meg Rimsevicset, ám a pénzintézetet vezető Oliver Bramwell a hírügynökségnek megerősítette, hogy a vádak őt érintik. A pénzintézet orosz származású, brit állampolgárságú elnöke, Grigorij Guszelnyikov azt állítja, hogy Rimsevics 2005-től követel kenőpénzeket.

A keresetében a Norvik azt is megemlíti, hogy a lett bankfelügyeleti hatóság büntetést helyezett kilátásba a bank ellen, miután az elutasította az elvárt kenőpénz kifizetését.

A lett kormány vezetői az elmúlt napokban többször követelték Ilmar Rimsevics lemondását, a hétfő óta szabadlábon védekező jegybankelnök eddig nem lépett az ügyben. Maris Kucinskis miniszterelnök azonban kedden a Norvikot is megvádolta azzal, hogy aláássa a régió pénzügyi központjaként ismert lett bankrendszert.

Rimsevics 2001 óta áll a nemzeti bank élén, és jegybankelnökként védelem illetheti meg. Hétfőn cáfolta, hogy kenőpénzt kért vagy fogadott volna el, és ő is a Norvikot, illetve az ABLV-t vádolta, hogy összehangolt támadást intéztek ellene.

Az ABLV számlamozgásait hétfőn fagyasztotta be az Európai Központi Bank amiatt, hogy az Egyesült Államok észak-koreai pénz tisztára mosásával vádolta meg a pénzintézetet, emiatt pedig megrendült a piaci bizalom iránta.

(Bloomberg)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!