szerző:
hvg.hu

Eredetileg úgy tervezték, hogy egyszerre újítják fel a Lánchidat, az alagutat, a Clark Ádám teret és a Széchenyi István téri villamosalagutat. Az idei fővárosi költségvetés tervezetében már szétválasztották a részeket, módosítottak a költségkereteken és az időpontokon is.

A mostani állás szerint először a Lánchidat és a Széchenyi téri villamos-alagutat, majd ezután a Váralagutat és a Clark Ádám teret újítják fel. A teljes folyamat 2018-ban kezdődnek és 2024-ig tartana – derül ki a Napi.hu cikkéből.

A gazdasági portál szerint egy tavaly áprilisban elfogadott közgyűlési előterjesztésben még arról volt szó, hogy a Lánchíd és környékének felújítását egyszerre végzik el 2017 és 2018 között 22,3 milliárd forintból, így tennék a lehető legrövidebbé a várható közlekedési káoszt.  

A főváros 2018-as költségvetésének tervezete a Lánchíd és környéke felújításával kapcsolatban viszont komoly fordulatot hozhat: szétdarabolhatják ugyanis a programot.

Magát a Lánchidat 2018 és 2021 között újítanák fel 11,1 milliárdos összköltséggel, amelyből idén 2,2 milliárdot használnának fel, jövőre és 2020-ban 3,3 milliárdot, 2021-ben pedig további 2,2 milliárdot.

Az alagút felújítása 2021-től 2024-ig tartana és 5,7 milliárdból valósítanák meg, míg a Clark Ádám tér felújítása 2023-ban indulna, és szintén 2024-ben fejeződne be. Ez a beruházás kevesebb, mint 400 millió forintot emésztene fel.

Az idei költségvetésben külön szerepel továbbá 5,2 milliárd forinttal a Széchenyi István téri villamosalagút felújítása is, amelyet 2018 és 2020 között végeznének el.

Ha valóban ez a forgatókönyv valósulna meg, akkor az azt jelentené, hogy a közlekedőknek hat éven át kellene nélkülözniük ezt a fontos útvonalat, mivel a Lánchídon áthaladó autósok egy jelentős része az alagútból érkezik, vagy arra megy tovább – veti fel a lap.

Megkérdezték a fővárosi önkormányzatot, hogy miért módosítottak a terveken, mikor tervezik lezárni a Lánchidat, de választ egyelőre nem küldtek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!