szerző:
hvg.hu

Egy amerikai törvény, egy amerikai mikrochip és persze az amerikai elnök fúrhatja mag a franciák ügyletét Kairóval.

A 2011-es „egyiptomi tavaszig” az arab világ Mubarak vezette legnépesebb országa az USA egyik legjobb fegyvervásárló kliense volt. De azóta az iszlamista előretörést követő felfordulás, majd a mindent helyreállító hadsereg újbóli hatalomra kerülése változtatott a kereskedelmi viszonyokon. 

Sissi, az új mindenható erős ember az oroszokkal és a franciákkal is üzletel. Tavaly ősszel Párizsba látogatott és aláírt egy szándéknyilatkozatot 24 Rafale típusú vadászbombázó megvásárlásáról és opcióként további 12 repülő megvételéről. Ez kb. öt-hatmilliárd eurós biznisz a francia Dassault fegyvergyártó cégnek. De: az egyiptomiak ragaszkodnak ahhoz, hogy a francia gépekre Scalp típusú rakétákat szereljenek fel. Ezeket az ultra precíz fegyvereket Franciaországban gyártják. Csakhogy egyik legfontosabb alkatrészük egy mikrochip, ami viszont amerikai termék. És itt kezdődnek a bonyodalmak. 

Az USA-ban van egy törvény az „International Traffic in Armes Regulation” amelyre hivatkozva harmadik országok fegyver adásvételébe is bele lehet szólni. Tehát, az európai rakéta esetében azért blokkolhatja az USA az Egyiptomnak szánt eladást, mert a rakéta amerikai alkatrészt tartalmaz. Az RFI megkérdezte a gépeket gyártó Dassault céget: a válasz szerint a Rafale gépek 100 százalékban francia termékek, de a rájuk szerelhető rakéták, amelyekhez Egyiptom ragaszkodik, valóban tartalmaznak amerikai mikrochipet. És ezen az egész ügylet megbukhat. 

Korábban Obama elnöksége idején is voltak hasonló megállapodásaik francia fegyvergyártóknak Brazíliával, Katarral és Indiával, de akkor az amerikaiak nem léptek közbe. Trump viszont „Az Amerika mindenek előtt” jelszó jegyében blokkolhatja a francia-egyiptomi üzletet. Franciaország egyébként Egyiptomnak, Katarnak és Indiának összesen csaknem száz Rafale gépet adna el, tehát sok milliárd dolláros biznisztől fosztathatja meg a francia fegyver ipart Trump, persze abban a reményben, hogy majd ezután mindenki 100 százalékban amerikai fegyvereket vásárol majd.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Vlagyimir Putyin Kiszel Tünde nyomába eredt

Vlagyimir Putyin Kiszel Tünde nyomába eredt

Újabb emeletes vonatokat vett a MÁV

Újabb emeletes vonatokat vett a MÁV

Január közepén szavaz a brit parlament a Brexitről

Január közepén szavaz a brit parlament a Brexitről

Tüntetések: majdnem annyian nézték Szél Bernadett Facebook-élőjét, mint az M1-et

Tüntetések: majdnem annyian nézték Szél Bernadett Facebook-élőjét, mint az M1-et

Négy fegyveres rángatta ki Hadházyt a közmédia székházából

Négy fegyveres rángatta ki Hadházyt a közmédia székházából

Az MTVA vezérigazgatója Óbuda jegyzőjét küldte a képviselőkhöz

Az MTVA vezérigazgatója Óbuda jegyzőjét küldte a képviselőkhöz