szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A haszonbérleti szerződéseket azonnali hatállyal és kompenzáció nélkül semmisítették meg.

Kilenc órakor hirdet ítéletet az Európai Bíróság két magyar ügyben, amelyeket a termőföld hasznosítására szóló haszonbérleti szerződések azonnali hatályú felbontása miatt indítottak. A magyarországi bejegyzésű, de német állampolgárok tulajdonában levő Segro Kft. és Günther Horváth osztrák állampolgár, illetve a Vas megyei kormányhivatal illetékes földhivatala közötti jogvitákat a Szombathelyi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság terjesztette az uniós igazságszolgáltatási testület elé.

A haszonbérleti szerződéseket a földtörvény 2013 végén megszületett módosítása alapján mondták fel. Ez kimondta, hogy megszűnik minden olyan fennálló, határozatlan idejű vagy 2032 után lejáró haszonélvezeti jog, amelyet nem közeli hozzátartozók közötti szerződéssel alapítottak. A kormány célja ezzel az volt, hogy az úgynevezett zsebszerződéseket megszüntessék, mielőtt – 2014. május elsején – megszűnik az uniós állampolgárok földvásárlási moratóriuma. (A szerződések ugyanis éppen azért köttettek, hogy a moratórium lejárta után a földeket megvásárolhassák azok a magánszemélyek, akik jó ideje művelték.)

Az intézkedés első hallásra drasztikusnak tűnik – nem látta ezt másként az Európai Bíróság illetékes főtanácsnoka sem. Henrik Saugmandsgaard Øe tavaly május végén közölt előzetes indítványában aránytalannak és az uniós joggal – az Alapjogi Chartával – is ellentétesnek ítélte azt a magyar jogszabályt, amely a haszonélvezeti és használati jogok megszűnését eredményezte, ráadásul úgy, hogy az érintetteknek még lehetősége sem volt vagyoni kompenzációt kérni.

Azt is kiemelte indítványában a főtanácsnok:

„az alapügyben szereplő nemzeti intézkedések nem igazolhatók a magyar kormány által felhozott, a mezőgazdasági földterületek hasznosításához kapcsolódó közérdekű céllal”.

És elfogadta azt az érvet is, miszerint elképzelhető, hogy nem közeli hozzátartozók mezőgazdasági tevékenységre szerezték a földet, és azt sem lehet kizárni, hogy közeli hozzátartozókat spekulációs cél vezette.

A főtanácsnoki indítvány nem köti az Európai Bíróságot, ám az ítélet szinte mindig megegyezik azzal. Ha valóban jogellenesnek ítéli a luxemburgi testület a haszonbérleti szerződések megszüntetését eredményező magyar jogszabályt, akkor számtalan kártérítési pert indíthatnak a haszonbérletüktől megfosztott agrártermelők.

A zsebszerződések felbontása miatt az Európai Bizottság is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, ez az ügy szintén az Európai Bíróság előtt van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ennél menőbb oltópontot nehéz elképzelni

Ennél menőbb oltópontot nehéz elképzelni

Ingyen nézhetnek online színházi előadásokat a kórházi dolgozók

Ingyen nézhetnek online színházi előadásokat a kórházi dolgozók

Érkezik a mobilos Battlefield, teljes értékű játékot ígér az EA

Érkezik a mobilos Battlefield, teljes értékű játékot ígér az EA