szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Elegünk van abból, hogy folyton visszafogjuk magunkat- hangsúlyozta a 24 órás spanyol munkabeszüntetést szervező mozgalom szóvivője. Közben a három francia női miniszter, akik közül az egyik ma is aktív, szép sikert aratott a rendhagyó előadással. Az eszköz más, a cél közös.

Eva Belmonte, a spanyol akció egyik szervezője elmondta, hogy a nők bére átlagosan még mindig 15%-kal elmarad a férfiak fizetésétől. A konzervatív kormányzat azzal vág vissza, hogy jelentős mértékben csökkent a különbség. Hosszabb a szülési szabadság is, a korábbi 13 nap helyett immár négy hét. A spanyol lakosság 82%-a támogatja a nők sztrájkját, mert úgy érzik, hogy igazuk van. – írja a párizsi Le Monde. A sajtó is mellettük áll: sorolja az európai példákat, ahol jobb a helyzet az egyenjogúság tekintetében, például Skandináviában vagy Franciaországban. Macron elnök kormányában a férfiak és a nők azonos arányban kaptak pozíciót. Ez Franciaországban újdonságnak számít, hiszen a szebbik nem csak 1944-ben kapott választójogot. Spanyolországban vagy éppen Magyarországon ez egyelőre elképzelhetetlen. Közben Párizsban három miniszterasszony a tiltakozás művészi formáját választotta.

Színpadon adták  elő a Vagina-monológokat a Bobino színházban

A híres feminista darabot, melyet először New York-ban mutattak be 1996-ban, 2000 óta játsszák a francia fővárosban. A nemzetközi nőnap előestéjén három miniszterasszony vállalkozott a rendhagyó fellépésre. Egy közülük ma is aktív, a két másik már kiszállt a politikai életből. Különösen érdekes ez Roselyne Bachelot asszony esetében, aki jobboldali és gyakorló katolikus - írja a spanyol El Pais. Ő is megállta a helyét a színpadon épp úgy, mint két másik kolléganője, a baloldali Myriam el Khomri és Marlène Schiappa. Hármuk közül a legutóbbi aktív, ő felel a kormányban a nők jogainak érvényesüléséért. A Vagina monológok előadása szép sikerrel zárult a Bobino színházban, Párizsban. Sok mai és egykori politikus asszony is megnézte az előadást, úgyhogy lehet: a három miniszterasszony divatot teremtett. A jövőben esetleg más miniszterasszonyok is kedvet kapnak ahhoz, hogy színpadon adják elő a Vagina-monológokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!